Isu Kain Rentang: Polis Siasat Kedai Cetak

NIBONG TEBAL: Polis Pulau Pinang meluaskan siasatan ke atas kedai percetakan di seluruh negeri ini bagi mengesan pelaku yang mencetak dan merentang kain rentang berhubung penggunaan kalimah Allah di beberapa buah gereja.

Ketua Polis Negeri, Datuk Abdul Rahim Hanafi berkata setakat ini sebanyak 133 premis telah diperiksa dan akan meluaskan lagi ke premis lain.

"Setakat ini polis sudah menerima 36 laporan dan merekodkan 23 keterangan berhubung kes ini. Kita masih meneruskan siasatan dan berharap semua pihak bertenang dan bersabar. Biarlah pihak polis yang menyelesaikan perkara ini," katanya kepada pemberita di sini, Isnin.

Kain rentang yang dikatakan ditulis dengan perkataan seperti 'Allah is Great' dan 'Jesus is the son of Allah' digantung di luar perkarangan gereja di George Town, Sungai Pinang, Pulau Tikus dan Gelugor.

Susulan itu berlaku pembalingan bom 'molotov cocktail' atau bom petrol di perkarangan sebuah gereja di Lebuh Farquhar, George Town pada awal pagi Isnin minggu lepas.

Abdul Rahim berkata setakat ini pihak polis belum membuat sabarang tangkapan berhubung kes membaling molotov cocktail dan siasatan masih diteruskan.

"Kita menghadapi sedikit kesukaran untuk mengenal pasti suspek kerana mereka memakai topi keledar. Kita teruskan siasatan secara terperinci," katanya merujuk kepada laporan bahawa dua suspek menaiki sebuah motosikal dipercayai melakukan perkara itu.

Terdahulu beliau mengiringi Pengarah Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam Datuk Seri Salleh Mat Rasid yang mengadakan pemantauan 'Op Selamat' di Pusat Sehenti Ibu Pejabat Polis Daerah Seberang Perai Selatan di Sungai Bakap di sini. BERNAMA

Artikel Sebelum

Klik

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Artikel Lain