Tipu Insurans: Perniagaan Besar - Semasa | mStar

Tipu Insurans: Perniagaan Besar

KUALA LUMPUR: Penipuan insurans di Malaysia yang dianggarkan bernilai kira-kira RM1.74 bilion pada tahun lepas, adalah jelas satu perniagaan yang besar dan lebih mengejutkan lagi apabila orang ramai tidak menyifatkannya sebagai satu masalah besar.

“Ini kadang kala, malangnya, meresap ke dalam sistem keadilan jenayah," kata Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Lee Chee Leong hari ini.

Penyelidikan mengenai persepsi awam mengenai penipuan insurans memutuskan bahawa purata 30 peratus daripada responden awam mempercayai bahawa ia boleh diterima untuk mengukuhkan tuntutan insurans, katanya.

“(Sekaligus), nampaknya seperti kesediaan di kalangan rakyat yang menghormati undang-undang untuk terima satu paras rendah penipuan insurans,” katanya semasa merasmikan Persidangan Penipuan Insurans Antarabangsa di sini hari ini.

Bagaimanapun, bebanan untuk memerangai jenayah sedemikian tidak boleh dipikul oleh sektor awam semata-mata malah oleh sektor swasta juga, khususnya penyedia insurans itu sendiri, katanya.

Katanya Persatuan Pelaras Kerugian Malaysia (AMLA) dan Institut Insurans Malaysia (MII) kemungkinan perlu menerajui untuk mendidik masyarakat mengenai kesan menggalakkan penipuan insurans dan bagaimana ia boleh membantu memerangi isu itu.

Menurut Biro Jenayah Insurans Negara Amerika Syarikat, penipuan menaikkan kos setiap premium insurans pengguna sebanyak US$200 hingga US$300 setahun.

"Penipuan insurans menolak naik kos setiap perkara yang anda beli dan guna kerana setiap syarikat yang mengeluar barangan atau perkhidmatan, membayar insurans sebagai kos melakukan perniagaan.

"Penyedia insurans perlu juga terus menambah baik standard mengesan penipuan masing-masing dengan mengguna pakai dan amalan terbaik antarabangsa dan berkongsi data dan maklumat berkaitan dengan aktiviti penipuan di kalangan mereka," kata Lee.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif MII Khadijah Abdullah mencadangkan mengenai keperluan untuk mempunyai badan statutori untuk mengawasi penipuan di dalam industri itu dan menghimpunkan data yang berkenaan.

"Kini, persatuan dan Bank Negara Malaysia, mempunyai pengawasan sendiri mengenai isu itu dan tiada satu badan tunggal yang dapat membantu menghimpunkan maklumat itu," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

Artikel Lain

Zidane dedah buat kesilapan besar musim ini