Iktiraf Pekerja Asing Penting Dalam Sektor Perladangan

KUALA LUMPUR: Persekutuan Majikan Malaysia (MEF) dan Persatuan Pengeluar Pertanian Malaysia (MAPA) menggesa kerajaan mengiktaf pengambilan pekerja asing sebagai satu keperluan di sektor perladangan memandangkan ramai pekerja tempatan mengelak dari bekerja dalam industri berkenaan.

Pengarah Eksekutif MEF Shamsuddin Bardan dalam satu kenyataan hari ini berkata menaikkan levi tidak akan menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh industri berkenaan oleh kerana pekerja asing menjadi penokok tambah kepada pekerja tempatan di ladang-ladang.

"Mengambil pekerja asing memberi kelebihan ekonomi kepada negara dan memberi sumbangan besar terhadap pembangunan dan pertumbuhan ladang," katanya.

Beliau berkata seorang pekerja asing yang memetik kelapa sawit menyumbang kira-kira RM195,700 setahun.

Sementara itu, Pengarah Eksekutif MAPA Mohamad Audong berkata Malaysia adalah pengeluar kos tertinggi berbanding dengan pengeluar tanaman ladang lain di rantau ini kerana kos buruh terus meningkat.

"Ketika ini, kos purata pengeluaran adalah antara RM1,000 dan RM1,500 setan metrik minyak sawit," katanya.

Oleh itu, Mohamad berkata dengan peningkatan bayaran levi dan bon sekuriti, kos pengeluaran akan terus naik dan ini tidak boleh dikenakan pada pengguna oleh kerana ladang adalah pihak yang terpaksa menanggung harga yang ditetapkan. Beliau berkata beban yang bertambah sama ada menerusi perundangan, levi, bon sekuriti atau gaji minimum wajib akan menghakis lagi daya saing perusahaan ladang dalam persekitaran global.

Pelaburan oleh syarikat tempatan termasuk syarikat-syarikat berkaitan kerajaan (GLC) seperti Ladang-ladang Felda, Sime Darby, Tabung Haji, Felcra, Risda dan Perbadanan Negeri memerlukan perlindungan bagi menentukan industri berkenaan terus berkembang dan menjana pendapatan eksport.

"Sektor ladang juga menyumbang pendapatan eksport bersih RM60 bilion pada 2008 dan RM58 bilion pada 2009 yang merupakan salah satu tunggak penting ekonomi Malaysia," ujar Mohamad. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain