Wayang | Spotlight | mStar

Wayang

Sentuhan Guy Ritchie untuk ‘Aladdin’ masih menghiburkan dan tidak mengecewakan

FILEM Aladdin tidak mengadaptasi sepenuhnya daripada filem animasi asal tetapi memiliki cerita tambahan daripada kisah budaya rakyat terkenal, Hikayat Seribu Satu Malam.

Mampukah ‘Pokemon Detective Pikachu’ mengakhiri sumpahan

PENERIMAAN baik terhadap Detective Pikachu barangkali ada kaitannya dengan sentuhan yang segar, relevan dan menepati cita rasa peminat filem yang dapat menghubungkan mereka dengan permainan video itu.

‘UglyDolls’ bukan karya hebat tetapi nilai positifnya mampu beri kesedaran

UglyDolls mengambil pendekatan masalah penyakit media sosial hari ini sebagai satu metafora untuk memperlihatkan konflik yang berlaku di kalangan watak-watak utama dalam filem ini.

‘Avengers: Endgame’ bukan pengakhiran tetapi bermulanya derap langkah baharu Marvel

ENDGAME telah memberikan kepuasan paling maksimum dan disifatkan sebagai karya yang berjaya melengkapkan tiga fasa pertama MCU sebelum melangkah ke fasa baharu kelak.

Tanpa ragu, ‘Homestay: Permainan Maut’ filem terburuk 2019

DISEBABKAN kelemahan lakon layar, maka, aspek teknikal filem Homestay turut terjejas dan telah memberikan pengalaman penontonan yang cukup merengsakan.

‘Fly By Night’ karya terbaik mampu buka mata dan minda

CERITA Fly By Night cukup kuat dan mencabar kerana keluar daripada acuan konvensional untuk menceritakan kisah dari sudut pandang mereka selaku golongan marhaen.

Indahnya jika jiwa filem ini diselami namun ‘kekeliruan cerita’ pamer kelemahan ‘Bu’

NAMUN sayangnya perkara itu tidak terjadi kerana Bu tidak berupaya untuk diangkat ke tahap tertinggi dek kerana kelemahan cerita dan lakon layarnya yang kurang memberangsangkan.

Ada sedikit kelemahan namun sindiran dan sinikal cara Mawi dalam ‘Tiada Tajuk’

KELEMAHANTiada Tajuk lebih terarah kepada aspek suntingan yang kurang kemas dan ini berpunca kepada penulisan lakon layarnya yang tidak diperhalusi sebaiknya.

‘Red Storm’ sekadar pengisian kosong dan tiada jiwa

"TIDAK sampai pertengahan cerita pun, karya ini hanya bergerak secara mendatar tanpa diberikan suntikan yang dapat membuatkan penonton menikmatinya dengan perasaan kepuasan pada tahap maksimum."

Evolusi dan suntikan segar untuk ‘Upin & Ipin: Keris Siamang Tunggal’

WALAU apa pun, kesimpulannya, Keris Siamang Tunggal berjaya memberikan hiburan berkualiti buat penonton dan meletakkan satu tanda aras baharu dalam pembikinan filem animasi tempatan.

‘Bikers Kental 2’ tidak cukup hebat untuk perkukuh portfolio Helmi Yusof

"CERITA yang ditampilkan dalam Bikers Kental 2 boleh dikategorikan sebagai lemah dan tidak mempunyai hala tuju yang jitu untuk membuatkan penonton fokus dari awal hingga akhir."

Permulaan yang tidak mengecewakan untuk ‘Captain Marvel’

DARI sudut penceritaan yang mana cerita asalnya ditulis oleh Boden dan Fleck di samping tiga penulis lain, Captain Marvel sebenarnya tidak mempunyai masalah untuk difahami dan dihadam sepenuhnya.

‘Banglasia 2.0’ komedi satira yang boleh diterima akal

"SEDANGKAN rakyat asing yang ada di antara mereka bergolok gadai sehingga meragut nyawa sanggup melakukan apa jua pekerjaan demi mencari sesuap nasi."

Kos RM20 juta, ‘Upin & Ipin: Keris Siamang Tunggal’ masuk pasaran global termasuk China

FILEM terbaharu kembar animasi popular Upin dan Ipin iaitu Upin & Ipin: Keris Siamang Tunggal bakal menembusi pasaran antarabangsa termasuk China.

‘Misteri Dilaila’ eksperimentasi Syafiq Yusof ada jua kelemahan

"SETELAH sekian lama, acuan skrip filem-filem terbitan Skop Productions begitu terikat dan seperti tiada kebebasan untuk memperlihatkan ia menjadi lebih santai dan dekat dengan penonton."