Wayang | Spotlight | mStar

Wayang

‘The Lego Movie 2: The Second Part’ lengkapkan portfolio francaisnya

APA yang menjadikan filem ini mengekalkan tarikannya apabila segala peristiwa yang berlaku sebenarnya adalah imaginasi seorang kanak-kanak perempuan bernama Bianca.

5 tahun diharamkan, akhirnya ‘Banglasia’ arahan Namewee lulus LPF

BINTANG kontroversi Namewee berasa lega kerana filemnya Banglasia yang diharamkan sejak 2014 ditarik balik oleh Lembaga Penapisan Filem (LPF).

‘Bella & Jamie’ miliki kelemahan tetapi tidak mengecewakan

MENYENTUH tentang lakonan tidak banyak yang dapat diulas memandangkan Bella & Jamie adalah sebuah karya ringan yang tidak memerlukan para pelakonnya mendalami watak.

Maaf Aziz! Sukar untuk ‘XX Ray III’ menjadi karya yang akan dikenang

MULA ditayangkan kepada umum sejak 24 Januari lalu, ternyata XX Ray III cukup mengecewakan kerana tidak menyangka karya baharu Aziz ini kurang menjadi.

Permulaan 2019 dihidangkan dengan ‘Felina’, cerita seram yang lemah

DARI sudut teknikalnya juga, kelemahan Felina cukup ketara terutama suntingan dan sinematografi yang membuatkan filem ini tidak bermaya.

Segala-galanya indah tentang ‘Guang’, antara karya tempatan terbaik 2018

USAI menonton filem Guang arahan Quek Shio Chuan yang baharu sahaja membuka tirainya pada 29 November lalu, hanya satu perkataan yang dapat penulis gambarkan tentang Guang. Indah.

‘Polis Evo 2’ lebih serius, cemerlang sebagai filem sekuel terbaik

“LANTARAN itu, apabila asasnya sudah dibina dengan kukuh menerusi filem pertama, ia tidak menyukarkan penonton untuk menikmati dan merasai pengalaman menonton filem Polis Evo 2”

‘Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald’ kurang hamparan magisnya

“NAMUN, untuk peminat tegar Fantastic Beasts dan mungkin Harry Potter, cerita Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald tidak dapat menyamai kecemerlangan filem pertamanya.”

‘Mahaguru’ rampas takhta ‘Badang’ sebagai filem terburuk 2018

PENULIS hanya mampu mengeluh panjang dan menggelengkan kepala usai menonton filem terbaharu arahan pengarah yang penulis kategorikan sebagai pengarah filem legenda, Z. Lokman berjudul Mahaguru kelmarin.

Pengisian tersirat di sebalik keseraman ‘Tujuh’

“BUKAN itu sahaja, penggunaan bahasa Orang Asli oleh Suri juga menimbulkan keraguan apakah Suri ini keturunan Orang Asli di Pahang atau anak angkat Tok Batin dari Sabah berdasarkan pengucapan dialognya.”

‘Operasi X’ bukanlah sebuah operasi luar biasa, skrip acuan lapuk

“ADEGAN yang melibatkan ASP Redzuan (lakonan Aaron Aziz) dan Cikgu Ayu (Hanna Aqeela) yang langsung tidak menampakkan keserasian antara mereka dan kelihatan seperti dibuat-buat.”

‘Gol & Gincu Vol. 2’ segar tanpa dibayangi nostalgia lama

“JUSTERU, olahannya lebih terarah kepada kebangkitan wanita dalam berhadapan dengan sesuatu isu tanpa perlu menjatuhkan maruah kaum sejenis yang sememangnya sudah sedia dipandang enteng.”

Maaf Beyonce! ‘A Star Is Born’ sememangnya untuk Lady Gaga

“WALAUPUN masih baharu dan mentah dalam dunia lakonan, Lady Gaga menunjukkan prestasi yang cukup membanggakan dan menampakkan bahawa skil lakonannya setaraf dengan pelakon berpengalaman.”

Penceritaan kurang menarik gagal serlahkan ‘Kalla: Hidup Atau Mati’

“AKAN tetapi, permasalahan yang berlaku apabila jalan ceritanya tidak diperkemaskan dan dilakukan dengan teliti menjadikan Kalla: Hidup Atau Mati tidak berupaya meninggalkan impak yang jitu.”

Bisa ‘Venom’ kurang menyengat

MALANGNYA perkara itu tidak berlaku kerana watak Venom di tangan Hardy seolah-olah lari daripada acuan asalnya yang ganas, tidak berperi kemanusiaan dan makhluk yang amat ditakuti.