Wayang | Spotlight | mStar

Wayang

Segala-galanya indah tentang ‘Guang’, antara karya tempatan terbaik 2018

USAI menonton filem Guang arahan Quek Shio Chuan yang baharu sahaja membuka tirainya pada 29 November lalu, hanya satu perkataan yang dapat penulis gambarkan tentang Guang. Indah.

‘Polis Evo 2’ lebih serius, cemerlang sebagai filem sekuel terbaik

“LANTARAN itu, apabila asasnya sudah dibina dengan kukuh menerusi filem pertama, ia tidak menyukarkan penonton untuk menikmati dan merasai pengalaman menonton filem Polis Evo 2”

‘Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald’ kurang hamparan magisnya

“NAMUN, untuk peminat tegar Fantastic Beasts dan mungkin Harry Potter, cerita Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald tidak dapat menyamai kecemerlangan filem pertamanya.”

‘Mahaguru’ rampas takhta ‘Badang’ sebagai filem terburuk 2018

PENULIS hanya mampu mengeluh panjang dan menggelengkan kepala usai menonton filem terbaharu arahan pengarah yang penulis kategorikan sebagai pengarah filem legenda, Z. Lokman berjudul Mahaguru kelmarin.

Pengisian tersirat di sebalik keseraman ‘Tujuh’

“BUKAN itu sahaja, penggunaan bahasa Orang Asli oleh Suri juga menimbulkan keraguan apakah Suri ini keturunan Orang Asli di Pahang atau anak angkat Tok Batin dari Sabah berdasarkan pengucapan dialognya.”

‘Operasi X’ bukanlah sebuah operasi luar biasa, skrip acuan lapuk

“ADEGAN yang melibatkan ASP Redzuan (lakonan Aaron Aziz) dan Cikgu Ayu (Hanna Aqeela) yang langsung tidak menampakkan keserasian antara mereka dan kelihatan seperti dibuat-buat.”

‘Gol & Gincu Vol. 2’ segar tanpa dibayangi nostalgia lama

“JUSTERU, olahannya lebih terarah kepada kebangkitan wanita dalam berhadapan dengan sesuatu isu tanpa perlu menjatuhkan maruah kaum sejenis yang sememangnya sudah sedia dipandang enteng.”

Maaf Beyonce! ‘A Star Is Born’ sememangnya untuk Lady Gaga

“WALAUPUN masih baharu dan mentah dalam dunia lakonan, Lady Gaga menunjukkan prestasi yang cukup membanggakan dan menampakkan bahawa skil lakonannya setaraf dengan pelakon berpengalaman.”

Penceritaan kurang menarik gagal serlahkan ‘Kalla: Hidup Atau Mati’

“AKAN tetapi, permasalahan yang berlaku apabila jalan ceritanya tidak diperkemaskan dan dilakukan dengan teliti menjadikan Kalla: Hidup Atau Mati tidak berupaya meninggalkan impak yang jitu.”

Bisa ‘Venom’ kurang menyengat

MALANGNYA perkara itu tidak berlaku kerana watak Venom di tangan Hardy seolah-olah lari daripada acuan asalnya yang ganas, tidak berperi kemanusiaan dan makhluk yang amat ditakuti.

Kelemahan sinematografi seharusnya tidak berlaku dalam ‘Tangisan Akinabalu’

SINEMATOGRAFITangisan Akinabalu memang bermasalah dan tidak kemas sekali gus tidak memberikan keyakinan untuk melengkapi filem ini.

‘Paskal The Movie’ angkat standard filem aksi tempatan

PLOT utamanya bergerak dari satu babak kepada satu babak dengan disulami subplot yang penulis sifatkan kena dan memang diperlukan untuk melengkapkan lagi jalan ceritanya.

Orang Indonesia menangis tonton ‘Munafik 2’

MULA ditayangkan di pawagam seluruh Indonesia pada Rabu, filem Munafik 2 menerima sambutan hangat penonton negara seberang.

Osman Ali hilang arah bersama ‘Langsuirnya’

“APATAH lagi, sinema tempatan sudah lama ketandusan filem seram serius, Langsuir sebenarnya mampu menjadi sebuah karya terbaik jika penghasilannya lebih teliti dan tidak hanya memikirkan soal populariti semata-mata.”

Penghargaan buat rakyat Malaysia dalam ‘Rise Ini Kalilah’

“LEBIH menjadikan Rise Ini Kalilah istimewa adalah apabila ia diarahkan oleh tiga orang pengarah yang mewakili kaum utama di negara ini.”