Bersedia hadapi satu lagi kenaikan harga minyak - Semasa | mStar

Bersedia hadapi satu lagi kenaikan harga minyak

KUALA LUMPUR: Peningkatan harga minyak berikutnya sudahpun bermula, dengan permintaan akan terus meningkat dan industri minyak dan gas semasa tidak dapat memenuhi semua kehendak tambahan tanpa pelaburan baru, kata Royal Dutch Shell Plc.

Menjelang 2050, penduduk di dunia akan meningkat kepada 6.0 9.0 bilion dan ini bermakna lebih banyak penggunaan tenaga, terutama di dunia bahagian ini, kata Ketua Eksekutif Royal Dutch Shell Plc Jeroen Van Der Veer.

"Jadi, kita merasakan sebagai satu falsafah yang baik untuk menjadi pelabur yang besar (sekaraang ini) dan menambah ia mengambil masa empat hingga lima tahun untuk membina loji gas asli atau kilang penapis.

"Bagaimanapun sukar diramal sejauh mana kenaikan harga minyak memandangkan tiada siapa yang mengetahui bila kemelesetan akan berakhir," kata van der Veer pada Persidangan Mintak dan Gas Asia Ke14 di sini hari ini.

"Kita tidak tahun sama ada akan berkembang perlahan keluar daripada kemelesetan, kita tidak tahun apa yang akan dilakukan oleh OPEC (Pertubuhan Negaranegara Penegskport Petroleum) dan kita tidak mengetahui mengenai kecekapan tenaga, sejauh mana tabiat pengguna akan berubah," katanya.

"Kita (juga) tidak mengetahui apakah harga patut bagi minyak, memandangkan pada asasnya ia berdasarkan permintaan dan jangkaan bekalan, dan bukan berdasarkan jumlah sebenar," katanya.

Senario jangkaan permintaan dan pasaran dilihat dalam pasaran derivatif, dan keduadua pihak mempunyai ketidaktentuan yang besar, menyebabkan harga turun naik.

Harga minyak mentah turun lebih 60 peratus berbanding setinggi AS$147 setong pada Julai 2008 kepada bawah AS$35 setong pada awal 2009, namun ia meningkat semula kepada AS$70 setong pada masa ini.

Van der Veer yang akan bersara bulan depan selepas berkhidmat dalam syarikat itu selama 38 tahun berkata industri itu tidak mempunyai pilihan antara tenaga boleh diperbaharui dan bahan bakar fosil kerana "kita memerlukan semuanya".

Menjelang 2050, 30 peratus daripada permintaan mendapatkan tenaga akan dipenuhi oleh tenaga diperbaharui tetapi sebahagian besarnya atau 70 peratus akan terus terdiri daripada bahan api fosil. Dalam jangka panjang, tenaga tidak akan diperoleh dengan murah," katanya.

Mengenai unjuran bagi gas, van der Veer berkata ia baik dan mencukupi, bukan hanya di Timur Jauh malah di Asia.BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

Artikel Lain