Imam Saksi Sendiri Isteri, Anak Ditembak Tentera - Dunia | mStar

Imam Saksi Sendiri Isteri, Anak Ditembak Tentera

Wajah kanak-kanak pelarian Rohingya seperti menunggu kehadirian orang yang boleh memberi bantuan kepada mereka di Kem Kutupolong di Ukhiya pada Sabtu. Foto Bernama

COX'S BAZAR (Bangladesh): Menyaksikan sendiri isteri dan anak perempuannya mati akibat serangan tentera Myanmar, begitu perit untuk diingati oleh imam sebuah masjid di Kampung Mondu di wilayah Rakhine, Myanmar.

Peristiwa hitam itu memaksa Muhammad Sidiq, 78, untuk lari dari negara itu memasuki Bangladesh dan menjadi antara pelarian etnik Rohingya yang terpaksa berlindung di Kem Pelarian Kutupalong, kira-kira 35km dari sini.

"Ketika itu saya mengajar kanak-kanak mengaji al-Quran apabila pasukan tentera datang menembak penduduk kampung dan membakar rumah-rumah," katanya menerusi penterjemah ketika ditemui di kem itu.

Dia yang baru tiba di kem itu 25 hari yang lepas berkata, pelbagai cabaran dan rintangan perlu dihadapi sebelum tiba di kem itu.

"Saya bersama enam orang lagi mengambil masa tujuh hari untuk sampai ke Kutupalong. Kami ada terserempak dengan tentera Myanmar tetapi berjaya menyembunyikan diri. Kami terpaksa berhati-hati kerana ada bom ditanam di banyak kawasan," katanya.

Muhammad Sidiq berkata, semakin ramai penduduk Rohingya di wilayah Rakhine dibunuh kejam dan rumah-rumah dibakar, yang menjadi punca mereka terpaksa melarikan diri ke kawasan sempadan Bangladesh berhampiran Myanmar.

Bagi Nur Begum, 22, dia tidak tahu bagaimana untuk meneruskan kehidupannya setelah melarikan diri dari Rakhine dan tiba di Kutupalong sejak 10 hari lepas bersama dua anak lelakinya berusia dua tahun dan empat bulan.

"Suami saya mati ditembak tentera. Kampung saya diserang. Saya dan anak-anak terpaksa melarikan diri. Saya ambil masa tiga hari untuk sampai bersama sekumpulan penduduk kampung. Dalam tempoh tiga hari itu, kami tak makan langsung. Hanya minum air," katanya.

Pelarian Rohingyamembawa bekalan makanan di Kem Kutupalong di Ukhiya. Foto Bernama

Katanya, kehidupannya kini perit untuk membesarkan anaknya tanpa suami dengan keadaan sebagai pelarian.

Tinjauan Bernama di kem pelarian itu mendapati semakin ramai pelarian Rohingya yang baru tiba dan mendaftar dengan Pejabat Pesuruhjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi Pelarian (UNHCR). Jumlah pelarian semakin meningkat, dan ramai juga tidak berdaftar dengan UNHCR.

Keadaan mereka amat daif dengan kemudahan asas seperti air dan elektrik yang sangat terhad. Untuk makanan, mereka banyak bergantung kepada sumbangan daripada misi kemanusiaan.

Semasa di kem itu, penulis menemui Kisna Tara, seorang kanak-kanak lelaki berusia empat tahun yang menjadi yatim piatu apabila kedua-dua ibu bapanya dibunuh tentera Myanmar.

Sejak beberapa bulan lepas, dia dibawa ke Kutupalong oleh neneknya, Nur Aishah, 40.

Dilaporkan lebih sejuta penduduk etnik Rohingya berada di kem-kem pelarian di Bangladesh, dengan pertambahan ketara mereka yang melarikan diri ke Bangladesh sejak tercetusnya keganasan di Rakhine, Myanmar pada 25 Ogos.

Angka sebenar pelarian Rohingya tidak dapat dipastikan kerana ramai yang tidak berdaftar. - Bernama

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Bina Lif Tak Tahan Dengar Leteran Menantu

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

Artikel Lain