PM Tunisia Letak Jawatan

Ali Larayedh.
Ali Larayedh.
Ali Larayedh.

TUNIS: Perdana Menteri Tunisia, Ali Larayedh pada Jumaat meletakkan jawatan sebagai sebahagian daripada rancangan untuk menamatkan ketegangan politik yang berpanjangan sehingga menjejaskan keamanan di negara itu.

Peletakan jawatannya menyaksikan pengunduran ketua pemimpin dalam kerajaan demokrasi pertama negara itu selepas presiden, Zine El Abidine Ben Ali digulingkan tiga tahun lalu menerusi 'Arab Spring'.

“Kami memikul tanggungjawab dalam keadaan yang sukar. Kami bekerja untuk kesejahteraan negara kami dan menghormati rakyat," kata Larayedh dalam siaran televisyen sebelum mengumumkan pengundurannya.

Pengunduran beliau adalah sebahagian syarat dalam 'blueprint' yang dirangka pihak pendamai untuk memastikan peralihan kuasa secara demokrasi.

Mengikut pelan damai tersebut, Larayedh dari parti Islam akan digantikan dalam masa 15 hari oleh Mehdi Jomaa untuk mengetuai kerajaan teknokrat, sekali gus membolehkan Tunisia mengadakan plilihan raya baru seperti termaktub dalam Perlembagaan.

Artikel Berikut

Bekas Miss Venezuela Mati Ditembak

Klik

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Artikel Lain