Kutipan Filem Pecah Panggung China RM11.81 Bilion - Dunia | mStar

Kutipan Filem Pecah Panggung China RM11.81 Bilion

BEIJING: Filem pecah panggung China melonjak kepada AS%3.6 bilion (RM11.81 bilion) pada tahun lepas, dengan peningkatan 27.5 peratus berbanding 2012, apabila hampir 14 tayangan ditambah pada setiap hari dalam pasaran filem kedua terbesar dunia, kata laporan pada Rabu.

China Daily yang memetik Pentadbiran Akhbar, Penerbitan, Radio, Filem dan Televisyem negara melaporkan bahawa pawagam di China memperoleh 21.77 bilion yuan pada 2013.

Filem yang mencatat kutupan tertinggi pada 2013 adalah 'Journey to the West: Conquering the Demons', sebuah filem aksi fantasi yang diadaptasi daripada novel klasik China yang dipercayai dari abad ke-16.

Menurut laporan itu, hanya tiga filem Hollywood menduduki carta 10 filem paling laris iaitu 'Iron Man 3' pada kedudukan nombor dua dengan kutipan 753.6 juta yuan, diikuti 'Pacific Rim' di tempat keempat dan Gravity disenaraikan dalam kedudukan kesepuluh.

Tidak seperti tahun 2012, produksi tempatan mengeluarkan lebih banyak filem berbanding filem-filem import dengan kutipan tiket 12.77 bilion yuan, yang menguasat pasaran 58.7 peratus, kata China Daily lagi.

Tambahnya, filem-filem import memperoleh kutipan 9 bilion yuan pada 2013, meningkat 2.3 peratus berbanding 2012 tetapi hanya 41.3 peratus menguasai pasaran.

Hampir 5,100 tayangan ditambah di pawagam-pawagam di seluruh China pada 2013, menjadikan jumlah keseluruhan 18,195 tayangan pada akhir tahun. - AFP

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

Artikel Lain