Jumlah Kematian Di Myanmar Dijangka Meningkat Selepas Gempa Susulan

YANGON: Gempa susulan menggegarkan bandar Myanmar selepas gempa bumi yang mengorbankan sekurang-kurangnya 11 orang, dengan kadar kematian mungkin meningkat pada Isnin memandangkan beberapa pekerja telah hilang selepas jambatan yang sedang dalam pembinaan runtuh di Sungai Irrawaddy. Gempa bumi dengan magnitud 6.8 pada awal hari Ahad melanda barat laut Mandalay, bandar kedua terbesar di Myanmar, kira-kira 60 km (37 batu) berhampiran bandar Shwebo. Ia turut dirasai di Thailand dan negara-negara jiran lain. Beberapa gempa susulan besar telah dirasai pada hari yang sama dan televisyen negeri berkata satu gempa bumi dengan 5.7 magnitud melanda sejurus selepas tengah malam. "Kami boleh mengesahkan bahawa 11 orang telah terkorban, manakala lebih 50 cedera dan empat masih hilang," seorang pegawai kanan di Kementerian Pelepasan dan Penempatan Semula memberitahu Reuters, tidak mahu mendedahkan identiti kerana beliau tidak dibenarkan bercakap kepada media. Kerosakan akibat gempa bumi susulan tidak serius seperti yang pertama, tetapi bandar-bandar kecil berhampiran pusat gempa mengalami penderitaan. Di Thabeikkyin, sebuah bandar dengan 4,200 penduduk di tebing timur Irrawaddy di utara Mandalay, tiga orang mati dan 35 cedera, menurut media rasmi yang berkata Naib Presiden Sai MAUK Kham telah melawat bandar tersebut pada hari Ahad. Kira-kira 100 buah rumah, empat buah sekolah dan 21 bangunan agama Buddha telah dilaporkan rosak di sana. Seorang pegawai polis di Shwebo pada Ahad berkata dua orang telah meninggal dunia dan 20 telah cedera berhampiran Kyauk Myaung. Jambatan Radana Thinga yang sedang dibina di sungai di kawasan itu telah runtuh dan lima pekerja telah hilang, katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Artikel Lain