Aweera menyanyi atau hanya senandungkan lagu Enter Sandman? - Hiburan | mStar

Aweera menyanyi atau hanya senandungkan lagu Enter Sandman?

Salah satu aksi persembahan bertenaga Aweera
Salah satu aksi persembahan bertenaga Aweera

TIMBUL persoalan sama ada Aweera menyanyi atau hanya senandungkan lagu Enter Sandman dalam persembahannya di One In A Million (OIAM) minggu lepas sehingga juri Syafinaz mengakui dia lebih menghayati lagu band yang melatari penyanyi bergenre rock itu.

"Aweera tidak menyanyi tetapi menjerit-jerit. Saya lebih menghayati lagu band kat belakang," komen Syafinaz sejujur-jujurnya ketika ditanya hos mengenai persembahan penyanyi berusia 18 tahun itu.

Katanya, maklum balasnya mengenai pembawaan lagu itu adalah berbelah bagi walaupun ia jelas memiliki elemen rock sebanyak 80 peratus.

Cuba membaca minda penyanyi itu, Syafinaz terus bertanya, "Adakah Aweera memilih lagu tersebut kerana tidak perlu menyanyi?"

Ini ditambah pula pendapat ikhlas seorang juri tetap, Paul Moss bahawa Aweera sebenarnya lebih kepada `humming (senandung)' daripada menyanyi.

Memang benar, lebih kuat muzik daripada kumpulan sokongan berbanding kelantangan suara peserta OIAM itu sendiri. Amat mengecewakan lontaran vokal itu berakhir tidak sehebat aksi persembahannya terutama pada babak-babak awal.

Di awal persembahan, Aweera bertopi koboi sambil tangannya memegang gitar. Dia berseluarkan jeans serta memakai T-shirt berwarna hitam.

Gaya koboi tersebut jelas menepati imej rocker yang cuba ditonjolkan oleh Aweera kepada para penonton selama ini.

Dia memiliki segala-gala `ramuan serta resipi' penyanyi rocker di atas pentas. Boleh dikatakan pakejnya pada malam itu paling menyerlah berbanding peserta-peserta lain.

Kehadiran Aweera di pentas begitu terasa! Jika OIAM dinilai dari aspek aura penyanyi atas pentas, pada pendapat penulis, Aweera sudah mendapat skor sembilan daripada 10 markah.

Apabila tirai persembahan dibuka, Aweera bagai dirasuk roh penyanyi utama rock untuk kumpulan pemuzik antarabangsa Korn bernama Jonathan Davis.

Terkinja-kinja dan berpusing-pusing di setiap ceruk pentas. Rambutnya pula habis kusut-masai dek terayun-ayun ke kiri, kanan, atas dan bawah.

Juri undangan, Francissca Peter yang terhibur berkata: "He is so hot rocking. You are hot with or without guitar.. You run around the stage".

Terkenangkan Aweera mirip penyanyi antarabangsa itu yang menggegarkan konsert Festival Muzik Antarabangsa Sunburst Kuala Lumpur 2009, baru-baru ini.

Kenapa? Terlalu "bising" sehingga tidak dapat mendengar sepatah daripada lirik lagunya. Mungkin muzik kumpulannya terlalu tinggi sehinggakan menenggelamkan suaranya.

Selain itu, suara garaunya langsung tidak membantu kejelasan bunyi.

Ataupun, mungkin wartawan ini yang sememangnya bukan peminat lagu rock dikira gagal menghayati lagu nyanyian asal artis Metallica itu yang didendangkan rocker dari Perlis tersebut.

Itulah cubaan berani salah seorang peserta OIAM yang cuba mencari suara identiti milik mereka. Bukankah slogan OIAM ialah Find Your Own Voice?

Hakikatnya, Aweera seperti mana Rizu menyanyikan lagu bertajuk Naluri Lelaki yang dipopularkan Samson (Naluri Lelaki - Samson), Simon (Eternity - Robbie Williams), Amylea (Satu Dalam Sejuta - Amylea) dan Nine (Nakal - Gigi) telah melakukan yang terbaik pada Jumaat lalu tetapi "ada yang tak kena" dengan nyanyian mereka.

Rizu, 19, misalnya dengan vokal tinggi melampiaskan suara lelaki macho tetapi Moss menyifatkan pembawaan lagu Rizu sebagai `tiada klimaks, tiada ekspresi wajah, tiada ciri-ciri pada suara' dan tiada apa-apa secara total.

Penyanyi berasal dari Kuala Lumpur itu bagaimanapun mempunyai `wow' sendiri dan dilihat dapat berkomunikasi baik dengan penonton.

Sementara itu, Simon, 25, pula telah berusaha berhubung dengan audiens tetapi penampilannya tanpa gitar menyebabkan kelibatnya atas pentas sedikit kaku.

Penyanyi yang menjadikan Jon Bon Jovi sebagai idolanya itu sebenarnya cuba menyuntik faktor X (daya tarikan) pada setiap minggu dia bertanding di OIAM.

Sekelumit nasihat Syafinaz kepada Simon: "Kalau tak tonjolkan X-factors, macam wall paper sahaja. Biasa saja. Tapi Simon dah cuba".

Francissca Peter mengkehendaki Simon mengawal pentas untuk berjaya dalam pertandingan itu.

Dalam pada itu, Amylea mendapat pujian daripada Francissa and Syafinaz kecuali Moss yang berasa persembahannya barangkali membosankan malam itu.

Kedua-dua juri perempuan itu berasa Amylea mempunyai vokal yang unik dan Syafinaz berkata, Amylea semakin cantik dari sehari ke sehari.

Sementara itu, Nine, 27, gagal mengulangi persembahan cemerlang pada minggu sebelumnya sehingga Syafinaz menyifatkan suaranya seksi pada minggu tersebut.

Kali ini, Syafinaz berpendapat, nyanyian Nine itu hilang intonasi dan `terlalu mengganggu'.

Turut mengulas persembahan Nine, Moss memberitahu: "Voice disappears.... key song, intensity... something vocally missing".

Secara keseluruhannya, masing-masing telah cuba menjadikan lagu dendangan mereka dinyanyikan mengikut stail tersendiri. Mereka juga telah keluar dari kepompong yang selesa untuk mencetuskan kelainan dalam persembahan mereka.

Hanya Esther dan Tomok, menurut para juri, benar-benar mewarnai malam tersebut dengan persembahan vokal menarik, artistik dan kreatif.

Mengenai Esther yang berharap setanding penyanyi antarabangsa Mariah Carey suatu hari nanti, Syafinaz berkata, Esther memiliki kelebihan dan kebolehan mencantikkan lagu.

Mengenai Tomok, Moss berkata, "Taking risk is a strategy. You can mix and match brilliantly. Really. You can turn it 180 degree yet retain the melody".

Antara mereka berdua, Tomok diberikan imuniti, Fify tersingkir.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

default image

Mawi nafi karier semakin merundum!

default image

Sidi akui rindu isteri punca kalah

Artikel Lain