suria

Selepas Nazri Aziz, isteri dan anak pula dijangkiti Covid-19... Haflin anggap ada hikmah, jalani kuarantin di villa miliknya di Kelantan - “Sempat berkuda di tepi pantai, bersenam”

Selain Nazri, isteri dan anaknya turut disahkan positif wabak Covid-19.

PENINGKATAN kes Covid-19 menyaksikan beberapa figura politik negara termasuklah Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz disahkan positif wabak itu pada Isnin baru-baru ini.

Terbaharu, isteri kepada Ahli Parlimen Padang Renggas itu, Datin Seri Haflin Nazri Aziz memaklumkan bahawa dirinya, anak lelaki mereka yang berusia empat tahun dan seorang pembantu turut disahkan positif Covid-19 pada tengah hari Selasa.

ARTIKEL BERKAITAN: Sisi pemalu Nazri buat Haflin tertawan

ARTIKEL BERKAITAN: Nazri Aziz pula positif Covid-19

Menerusi temubual eksklusif bersama mStar, Haflin mendedahkan dia kini sedang menjalani kuarantin kendiri di sebuah villa miliknya di Kandis, Bachok, Kelantan.

"Saya baik-baik saja, sedang jalani kuarantin di rumah. Saya, anak dan pembantu dijangkiti Covid-19 tahap 1 dan akan menjalani kuarantin selama 10 hari.

"Saya perhatikan, anak pun tak alami demam atau batuk-batuk. Saya pastikan dia kekal aktif... bagi vitamin, minum banyak air dan buah-buahan.

"Saya yang bawa Datuk Seri (Nazri) ke hopsital pada malam tiga hari lepas. Saya cuba buat saringan, hubungi semua hospital di Kota Bharu tapi hari dah malam.

Haflin menganggap apa yang berlaku ada hikmahnya dan mahu kekal positif sepanjang tempoh kuarantin.

"Jadi saya perlu tunggu sehinga esok pagi. Semua pembantu, pemandu saya bawa sekali buat saringan. Tengah hari Selasa saya disahkan positif," ujarnya.

Kata Haflin lagi, dia sendiri yang menjemput Nazri dari lapangan terbang sejurus dia kembali dari ibu negara baru-baru ini.

Tambahnya lagi, keadaan Nazri juga menunjukkan perkembangan yang bagus dan mereka baru sahaja berhubung melalui panggilan telefon pada Rabu pagi.

"Baru bercakap pagi tadi. Datuk Seri puji Hospital Raja Perempuan Zainab (HRPZ) Kota Bharu. Memang first class katanya.

"Sudah tentu saya dijangkiti daripada Datuk Seri sebab saya bersamanya sejak dia pulang. Lepas habis sidang media, Datuk Seri balik ke Kota Bharu.

"Saya melihat perkara ini sebagai satu hikmah. Jadi saya dengan staff kuarantin dalam kawasan villa yang dah ditutup kepada orang ramai sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Haflin kini menjalani kuarantin kendiri di villa miliknya di Kelantan.

"Sebelum tahu kena Covid-19, saya sempat berkuda di tepi pantai, buat aktiviti bersenam. Syukur kawasan ini agak luas, jadi kakitangan yang negatif pun dapat kuarantin dalam bilik masing-masing," ujarnya.

Dalam pada itu, Haflin sempat menitipkan pesanan buat masyarakat di luar sana agar kekal aktif sepanjang tempoh PKP demi memastikan kesihatan diri terpelihara.

"Walau apapun situasi, penting untuk kita kekal sihat dan aktif. Walaupun duduk di rumah, boleh buka YouTube dan buat senaman.

"Perlu minum banyak air, elakkan makanan berminyak dan sebagainya. Badan kita kena sentiasa aktif," ujarnya lagi.

Untuk rekod, Nazri memaklumkan dia menjalani ujian saringan selepas mendapati dirinya merupakan kontak rapat kepada seorang pesakit Covid-19 yang menghadiri sidang akhbarnya pada 12 Januari.

Nak macam-macam info? Join grup Telegram mStar!TONTON VIDEO PILIHAN!

Artikel Lain