Kes Ahmad Zahid dibenar pindah dari Mahkamah Sesyen ke Mahkamah Tinggi - Semasa | mStar

Kes Ahmad Zahid dibenar pindah dari Mahkamah Sesyen ke Mahkamah Tinggi

Kes Ahmad Zahid dibenarkan pindah ke Mahkamah Tinggi. - Bernama

KES Presiden UMNO  Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi yang berdepan  47 pertuduhan melibatkan nilai puluhan juta ringgit milik Yayasan Akalbudi akan dibicarakan di Mahkamah Tinggi.

Hakim Mahkamah Tinggi Mohamed Zaini Mazlan pada Khamis membenarkan permohonan Ahmad Zahid, 66, menerusi peguamnya Hisyam Teh Poh Teik agar kes itu dipindahkan daripada Mahkamah Sesyen ke Mahkamah Tinggi.

ARTIKEL BERKAITAN: Ahmad Zahid ke mahkamah lagi, berdepan pertuduhan ke-47

Terdahulu, Hisyam memaklumkan kepada mahkamah pihak pembelaan telah membuat permohonan menurut Seksyen 417 (1)(e)  Kanun Tatacara Jenayah. 

Timbalan Pendakwa Raya daripada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Ahmad Sazilee Abdul Khairi tidak membantah terhadap permohonan itu.

Pada 19 Okt dan 14 Dis tahun lepas serta 20 Feb lalu, Anggota Parlimen Bagan Datuk itu mengaku tidak bersalah terhadap keseluruhan 47 pertuduhan merangkumi 12 dakwaan pecah amanah, lapan pertuduhan rasuah dan 27 lagi berhubung pengubahan wang haram melibatkan puluhan juta ringgit milik Yayasan Akalbudi.

Ahmad Zahid didakwa telah menggunakan dana itu untuk membuat enam pembayaran bagi kad kredit persendirian, polisi insurans serta lesen kenderaan persendirian, kiriman wang kepada sebuah firma guaman dan sumbangan kepada persatuan bola sepak Polis Diraja Malaysia.

Ahmad Zahid berdepan  47 pertuduhan melibatkan nilai puluhan juta ringgit milik Yayasan Akalbudi. - Bernama

Kesalahan menurut Seksyen 409 Kanun Keseksaan itu didakwa dilakukan di bank sama antara 13 Jan 2014 dan 11 Jan 2016.

Mengenai lapan pertuduhan rasuah, Ahmad Zahid didakwa menerima suapan daripada tiga syarikat iaitu Mastoro Kenny IT Consultant  and  Services,  Data Sonic Group Berhad dan Profound Radiance Sdn Bhd sebagai dorongan kepadanya atas kapasiti selaku Menteri Dalam Negeri pada  ketika itu untuk membantu syarikat terbabit mendapatkan projek MyEG, membekalkan cip pasport serta menyediakan perkhidmatan pusat  sehenti di Pakistan dan Nepal.

Dakwaan dibuat menurut Seksyen 16(a) Akta SPRM 2009 yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga 20 tahun dan denda tidak kurang daripada lima kali nilai suapan atau RM10,000 mana lebih tinggi, jika disabitkan kesalahan.

Ahmad Zahid juga berdepan 27 pertuduhan pengubahan wang haram dengan melibatkan diri dalam transaksi secara langsung membabitkan pendapatan daripada aktiviti haram antara 2016 dan 2018.

Dakwaan adalah menurut Seksyen  4(1)(a)  mengikut Akta Pencegahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan  Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001 yang boleh dihukum menurut Seksyen 4(1) akta sama iaitu boleh dipenjarakan sehingga 15 tahun dan denda tidak kurang daripada lima kali ganda  jumlah atau nilai hasil aktiviti  haram atau RM5 juta, mana lebih tinggi jika sabit kesalahan.

Ahmad Zahid , Yayasan Akalbudi