Rahsia Penutup Botol Air 'Pink', Hijau, Kuning - Semasa | mStar

Rahsia Penutup Botol Air 'Pink', Hijau, Kuning

GAMBAR HIASAN

PETALING JAYA: Masyarakat mungkin sudah maklum perbezaan penutup botol air berwarna biru dan putih, tetapi bagaimana pula dengan penutup botol merah jambu, hijau atau kuning?

Tular di media sosial baru-baru ini bahawa penutup biru ditetapkan untuk air mineral, manakala botol air dengan penutup putih digunakan untuk air minuman (drinking water).

Presiden Persatuan Penyelidikan Air dan Tenaga Malaysia (Awer) Piarapakaran Subramaniam mengesahkan ketetapan warna-warna penutup botol air tersebut yang menjadi tular di media sosial, sekali gus menjadi 'pengetahuan baharu' untuk masyakat yang tidak pernah tahu mengenainya sebelum ini.

"Air botol penutup putih adalah air minuman, sumbernya adalah air paip dan disuling menjadi air minum.

"Air mineral pula penutupnya pelbagai warna, tak ada warna khusus ditetapkan. Biru, hijau, pink, apa saja warna kecuali penutup putih," katanya kepada mStar Online.

Piarapakaran berkata secara amnya kedua-kedua jenis air ini selamat diminum dan tidak mendatangkan kemudaratan kepada mereka yang mengambilnya.

"Impak minum air adalah untuk membantu proses dalam badan.

"Sekarang banyak dakwaan tidak betul dalam pasaran air minum. Contohnya air jenis ini dapat hidup lebih lama, dapat hilang penyakit, sebenarnya ia sama sahaja selagi ia H2O," katanya.

Bagaimanapun, beliau mengakui terdapat perbezaan antara dua jenis air ini, baik dari segi harga dan rasa.

Menurut Piarapakaran, air minum yang berpenutup putih sepatutnya lebih rendah harganya berbanding air mineral dari sumber air bawah tanah, dipam dan menjalani proses penyulingan sebelum dibotolkan.

"Sepatutnya air minuman lebih murahlah. Dengan harga RM1, kita boleh beli satu meter padu air paip atau bersamaan dengan 1,000 liter.

"Dengan satu liter air itu, kita boleh dapat 666 botol besar (1.5 liter) air minum," katanya.

Walaupun harganya murah, beliau tetap meminta pengguna mempertimbangkan tentang kos-kos lain seperti pembungkusan dan pengangkutan.

Dari segi rasa, ia banyak bergantung kepada individu yang mengambilnya.

Katanya, biasanya air minuman rasanya 'kosong' berbanding air mineral yang rasanya sedikit kelat.

Mengenai kandungan, beliau berkata sudah tentulah air mineral mempunyai kadar mineral lebih tinggi.

Tetapi, di sebalik itu, beliau berkata tidak semua orang 'sesuai' minum air mineral.

"Kalau kita kekurangan sesetengah mineral dalam badan, ya, air mineral membantu.

"Tapi ada juga yang akan jatuh sakit bila terlebih minum air mineral sebab ia dikatakan bersifat sejuk," katanya.

Akhir sekali beliau meminta orang ramai supaya tidak terpengaruh dengan dakwaan air minuman yang mengaitkannya dengan kesihatan.

"Air fungsinya sama, bila kita minum ia menjadi pelarut dalam badan dan membantu pundi kencing mengeluarkan bahan-bahan kotor, bila berpeluh garam berlebihan akan keluar dari badan," katanya.

Selain itu, beliau juga mencadangkan agar kementerian Kesihatan dapat mengawal selia dakwaan pengeluar atau peniaga air minuman yang mengaitkan produk jualan mereka dengan kesihatan.

"Bila mereka nak pasarkan produk, kata ada macam-macam manfaat kesihatan, mereka kena beri bukti yang kukuh untuk buktikan dakwaan mereka itu," katanya.

Artikel Sebelum

Penyu 60Kg Diselamatkan

Artikel Berikut

PM Tempelak 'Bekas Negarawan'

Artikel Berkaitan

Artikel Lain