PM Tempelak 'Bekas Negarawan' - Semasa | mStar

PM Tempelak 'Bekas Negarawan'

Datuk Seri Najib Tun Razak.-fotoBERNAMA

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak menempelak tindakan beberapa bekas pemimpin negara yang sanggup mengkhianati Umno dan Barisan Nasional (BN) demi mencapai agenda peribadi.

Tanpa menamakan mereka, Najib berkata pemimpin berkenaan termasuk seorang yang pernah disanjung sebagai negarawan, juga sanggup berdamping dengan pihak yang pernah menjadi musuhnya demi memerangi dan menjatuhkan pemimpin Umno dan BN.

Berucap pada Sambutan Ulang Tahun Umno Ke-71 di Stadium Nasional Bukit Jalil di sini, malam Khamis, Presiden Umno itu berkata: "Sungguh tidak disangka dan tidak pernah diduga ada satu dua bekas pemimpin negara termasuk bekas negarawan yang pernah kita sanjung, tergamak dan sanggup bersubahat dan berbuat khianat terhadap parti kita."

Beliau menarik perhatian bahawa pemimpin itu sebelum ini mengajar dan membimbing anggota Umno supaya menanam kebencian terhadap DAP yang dianggap parti cauvinis dan rasis yang membenci orang Melayu dan agama Islam.

"Yang menyedihkan beliau sanggup menjilat ludah, berdamping dan bercium mulut dengan musuh kita, musuh Umno yang pernah dipimpin beliau selama berpuluh tahun hanya kerana agenda peribadinya," kata beliau.

Dalam ucapannya di hadapan ratusan ribuan anggota Umno, Najib turut merakamkan penghargaannya kepada bekas Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi kerana kesetiaannya kepada Umno dan BN.

"Saya ucapkan terima kasih malam ini kepada presiden Umno keenam Pak Lah (Abdullah) yang tetap setia kepada Umno dan BN.

"Terima kasih Pak Lah kerana menunjukkan contoh teladan bagaimana seorang bekas presiden harus menunjukkan kesetiaan berpanjangan kepada parti yang pernah dipimpinnya," kata Najib sambil mengajak anggota Umno supaya terus mempertahankan parti.

Najib Razak , Umno , negarawan

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Segera Rebut 'Duit Raya'

Artikel Berkaitan

PM Puji Mat Over, David Teo

Kita Bukan Syok Sendiri - PM

Lebih Artikel

Kematian kanggaru 'sado' ditangisi