MOT Setuju Bincang Semula Dasar Kabotaj Di Sabah

KOTA KINABALU: Kementerian Pengangkutan (MOT)  bersetuju membincangkan semula dasar kabotaj di Sabah sebagai usaha untuk membantu pertumbuhan ekonomi negeri Sabah.

Menterinya Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata kerajaan Persekutuan akan sentiasa peka terhadap keperluan Sabah, dengan menyediakan persekitaran ekonomi terbaik untuk itu.

"Punca kos barangan pengguna yang tinggi di Sabah dan Sarawak berbanding Semenanjung sudah lama dibincangkan, dengan sebahagian besarnya dikaitkan dengan perlindungan dasar kabotaj Malaysia.

"Saya gembira untuk mengumumkan bahawa kerajaan sedang mengkaji semula dasar kabotaj untuk meliberalisasikan lagi mekanismenya bagi memastikan kos berpatutan ke atas barangan dan perkhidmatan di negeri ini," katanya.

Liow berkata demikian ketika berucap pada Forum Pelabuhan Sabah di sini pada Khamis. Acara itu dirasmikan oleh Ketua Menteri Datuk Seri Musa Aman.

Liow juga berkata punca utama harga barangan yang tinggi di Sabah bukan disebabkan dasar kabotaj dan kos perkapalan, sebaliknya saluran pengedaran yang lemah, caj pengendalian yang tinggi dan pengangkutan darat yang tidak cekap.

Dari segi perhubungan pengangkutan, beliau mengakui bahawa Sabah wajar memanfaatkan kedudukan strategiknya dalam kawasan Pertumbuhan ASEAN Timur - Brunei, Indonesia, Malaysia dan Filipina (BIMP-EAGA).

"Pengguna lautan dari Amerika Selatan dan Australia ke China, sukakan Sabah berdasarkan lokasinya yang strategik.

Oleh itu, Sabah perlu memanfaatkan potensinya untuk muncul sebagai penggiat utama dalam sektor maritim dan logistik," katanya.

Menyedari pentingnya Sabah sebagai hab maritim, Liow berkata kerajaan persekutuan meluluskan peruntukan RM1.027 bilion untuk pengembangan Pelabuhan Kontena Sapangar Bay (SBCP) dalam Rancangan Malaysia Ke-11.

"Pengembangan itu merupakan pengiktirafan penting ke atas pembangunan infrastruktur pelabuhan Sabah dan peranannya dalam mewujudkan peningkatan ekonomi yang seimbang di negeri ini menerusi perhubungan dan rantaian pelabuhan," katanya.

Liow Tiong Lai, Kabotaj

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Empat Suspek Kes Samun Diberkas

Klik

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Artikel Lain