MOT Setuju Bincang Semula Dasar Kabotaj Di Sabah - Semasa | mStar

MOT Setuju Bincang Semula Dasar Kabotaj Di Sabah

KOTA KINABALU: Kementerian Pengangkutan (MOT)  bersetuju membincangkan semula dasar kabotaj di Sabah sebagai usaha untuk membantu pertumbuhan ekonomi negeri Sabah.

Menterinya Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata kerajaan Persekutuan akan sentiasa peka terhadap keperluan Sabah, dengan menyediakan persekitaran ekonomi terbaik untuk itu.

"Punca kos barangan pengguna yang tinggi di Sabah dan Sarawak berbanding Semenanjung sudah lama dibincangkan, dengan sebahagian besarnya dikaitkan dengan perlindungan dasar kabotaj Malaysia.

"Saya gembira untuk mengumumkan bahawa kerajaan sedang mengkaji semula dasar kabotaj untuk meliberalisasikan lagi mekanismenya bagi memastikan kos berpatutan ke atas barangan dan perkhidmatan di negeri ini," katanya.

Liow berkata demikian ketika berucap pada Forum Pelabuhan Sabah di sini pada Khamis. Acara itu dirasmikan oleh Ketua Menteri Datuk Seri Musa Aman.

Liow juga berkata punca utama harga barangan yang tinggi di Sabah bukan disebabkan dasar kabotaj dan kos perkapalan, sebaliknya saluran pengedaran yang lemah, caj pengendalian yang tinggi dan pengangkutan darat yang tidak cekap.

Dari segi perhubungan pengangkutan, beliau mengakui bahawa Sabah wajar memanfaatkan kedudukan strategiknya dalam kawasan Pertumbuhan ASEAN Timur - Brunei, Indonesia, Malaysia dan Filipina (BIMP-EAGA).

"Pengguna lautan dari Amerika Selatan dan Australia ke China, sukakan Sabah berdasarkan lokasinya yang strategik.

Oleh itu, Sabah perlu memanfaatkan potensinya untuk muncul sebagai penggiat utama dalam sektor maritim dan logistik," katanya.

Menyedari pentingnya Sabah sebagai hab maritim, Liow berkata kerajaan persekutuan meluluskan peruntukan RM1.027 bilion untuk pengembangan Pelabuhan Kontena Sapangar Bay (SBCP) dalam Rancangan Malaysia Ke-11.

"Pengembangan itu merupakan pengiktirafan penting ke atas pembangunan infrastruktur pelabuhan Sabah dan peranannya dalam mewujudkan peningkatan ekonomi yang seimbang di negeri ini menerusi perhubungan dan rantaian pelabuhan," katanya.

Liow Tiong Lai , Kabotaj

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Empat Suspek Kes Samun Diberkas

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain