Anifah Ketuai Delegasi Malaysia Ke ICFM Di Uzbekistan

PUTRAJAYA: Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman mengetuai delegasi Malaysia ke sesi ke-43 Mesyuarat Majlis Menteri-Menteri Luar Pertubuhan Kerjasama Islam (ICFM) di Uzbekistan bermula Selasa ini.

ICFM merupakan mesyuarat tahunan Menteri-menteri Luar Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) untuk membincangkan kemajuan dalam pelaksanaan keputusan dan resolusi yang diterima pakai pada Sidang Kemuncak dan mMesyuarat Majlis Menteri-menteri Luar sebelumnya.

Kementerian Luar dalam kenyataan pada Isnin berkata, mesyuarat itu yang diadakan di Tashkent, bakal membincangkan isu-isu politik, ekonomi dan sosiobudaya yang melibatkan ummah.

Anifah dijadualkan menyampai kenyataan negara pada ICFM, yang akan memberi tumpuan perbincangan kepada tema 'Education and Enlightenment- Path to Peace and Creativity'. (Pendidikan dan Pencerahan: Laluan MenujuKeamanan dan Kreativiti)

"Mesyuarat juga akan mengkaji dan meluluskan program, belanjawan dan laporan kewangan serta pentadbiran Sekretariat Agung OIC dan badan-badan subsidiari lain OIC," kata kenyataan itu.

Selain itu, Anifah dijangka mengadakan mesyuarat dua hala dengan beberapa rakan sejawatannya bagi membincangkan isu-isu yang menjadi perhatian dan mempunyai kepentingan bersama.

Penyertaan Malaysia ke mesyuarat itu sekali lagi membuktikan komitmen dan sokongan berterusan negara kepada usaha OIC untuk memperkukuh ikatan perpaduan dan solidariti dalam kalangan negara anggota OIC. -Bernama

ICFM, Datuk Seri Anifah Aman

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Artikel Lain