Pastikan Pesakit Mental Ambil Ubat Ikut Jadual

Gambar sekadar hiasan.

ALOR SETAR: Pastikan pesakit mental mengambil ubat mengikut jadual dan dosis yang telah ditetapkan bagi mengelak mereka daripada bertindak ganas di luar kawalan.

Demikian nasihat Pakar Perunding Psikiatri Universiti Malaya, Prof Madya DrMuhammad Muhsin Ahmad Zahari kepada pihak-pihak tertentu terutama keluarga berkenaan.

Dr Muhammad Muhsin berkata, kebanyakan pesakit mental di negara ini menepati temu janji dengan doktor namun tidak mematuhi jadual pemakanan ubat.

"Pengambilan ubat perlulah mengikut apa yang disarankan oleh doktor yang meliputi jenis ubat, kuantiti, dan waktu," katanya ketika dihubungi Bernama.

Namun Dr Muhammad Muhsin berkata isu utama yang sering berlaku ialah apabila keluarga tidak mengawasi dan menyelia pengambilan ubat oleh ahli keluarga pesakit mental. 

"Harus diingat kesan apabila mereka tidak mengambil ubat ini bukannya dalam tempoh pendek, namun jangka masa panjang iaitu apabila mereka mula bertindak ganas seperti membunuh dan mencederakan orang," katanya.

Beliau memberikan nasihat itu ekoran beberapa insiden tragis melibatkan kecederaan dan kematian oleh ahli keluarga sendiri yang juga merupakan pesakit mental yang kerap berlaku sejak kebelakangan ini.

Pada Ahad, seorang lelaki pesakit mental membunuh ibu saudara dan adik lelakinya yang lumpuh dalam kejadian amuk di Kampung Lanai, Kupang, Baling. 

Ogos lalu, seorang nenek dipenggal kepalanya oleh cucunya yang juga pesakit mental di Felda Penggeli Timur, Kota Tinggi Johor, dan dua bulan sebelum itu, seorang kanak-kanak perempuan berusia tiga tahun dikelar ayahnya yang mengalami kemurungan, di Kampung Tengah, Kodiang, Kedah.

Dr Muhammad Muhsin turut menasihatkan keluarga agar tidak terlalu bertoleransi terhadap pesakit mental dengan tidak membawa mereka berjumpa doktor, sebaliknya mengurung mereka di dalam rumah. 

"Malah ada yang membawa pesakit menjalani rawatan alternatif seperti berjumpa bomoh, dan menganggap pesakit diganggu makhluk halus serta mempunyai saka," katanya. 

Sekiranya melihat tanda-tanda seperti perubahan kelakuan atau kemurungan pada ahli keluarga katanya, keluarga perlulah segera membawa berjumpa doktor dan mendapatkan rawatan sewajarnya. -Bernama

Kawal ubat, pesakit mental

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain