Umno Setuju Cadangan Akta Kawal Dana Politik - Semasa | mStar

Umno Setuju Cadangan Akta Kawal Dana Politik

KUALA LUMPUR: Cadangan memperkenal Akta Sumbangan dan Perbelanjaan Politik mampu mengukuhkan keadaan 'tahap kesamarataan' di arena politik negara.

Ketua Penerangan Umno Tan Sri Annuar Musa berkata cadangan Jawatankuasa Konsultatif Nasional Mengenai Pembiayaan Politik (JKNMPP) itu akan membantu mengawal dan menyelaras perbelanjaan politik bukan sahaja parti di bawah Barisan Nasional, malah semua parti politik yang ada.

"Di peringkat kita, Umno mengalu-alukan tetapi tidak boleh terburu-burukerana apa yang disebut oleh (Pengerusi JKNMPP) Datuk Paul Low Seng Kuan itu perkara yang akan dibawa kepada jemaah menteri. 

"Setelah ia dipertimbang dan sekiranya perlu dikanunkan sebagai sebuah akta, ia akan dibawa ke Parlimen. Barulah kita berada dalam satu 'level playing field'," katanya selepas mempengerusikan mensyuarat bersama setiausaha penerangan Umno negeri pada Isnin.

Annuar menggesa parti pembangkang untuk sama-sama bersetuju bagi mengadakan undang-undang yang lebih telus mengenai perkara berkenaan.

Annuar, yang juga Anggota Majlis Tertinggi Umno, berkata cadangan itu perlu dilihat secara objektif ke arah meningkatkan kematangan dan kelangsungan
demokrasi berparliman yang diamalkan di Malaysia. 

Jumaat lepas, JKNMPP menggariskan 32 cadangan termasuk memperkenal Akta Sumbangan dan Perbelanjaan Politik untuk penambahbaikan soal integriti dan
pembiayaan politik.

Dalam pada itu, Umno membayangkan akan wujud satu persepakatan baharu dalam arena politik negara menjelang Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).

"Tiada yang mustahil dalam politik. Mana tahu tengok-tengok PAS akan bekerjasama dengan BN," katanya.

Beliau menarik perhatian bahawa bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad melalui parti yang baru ditubuhkannya kini bersama pembangkang, dan tidak mustahil bekas ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim mahu bekerjasama dengan BN.

Annuar seterusnya menegaskan bahawa tidak seperti pakatan pembangkang, BN merupakan entiti politik yang stabil dari segi dasar dan asas kerjasama. 

Beliau berkata Umno akan membantu rakan sekutunya dalam BN untuk meningkatkan tahap sokongan dalam kalangan pengundi.

Menyentuh persempadanan semula kawasan pilihan raya yang dilakukan Suruhanjaya Pilihan Raya, beliau berkata bantahan di pihak Umno akan dibuat
dalam konteks undang-undang tanpa perlu melakukan sebarang demonstrasi.

Dalam pada itu, beliau berkata Umno tiada sebarang kaitan dengan Himpunan Baju Merah yang menentang cadangan penganjuran Bersih 5, dan ia tidak pernah
dibincangkan dalam mana-mana mesyuarat parti itu.-Bernama

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

Artikel Lain