Deklarasi Rakyat: Dr M Hilang Kedudukan Negarawan - Semasa | mStar

Deklarasi Rakyat: Dr M Hilang Kedudukan Negarawan

Mustapa Mohamad.

KOTA BARU: Tun Dr Mahathir Mohamad hilang kedudukan beliau sebagai seorang negarawan selepas bekerjasama dengan pembangkang dalam usaha untuk menjatuhkan perdana menteri, kata Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan, Datuk Seri Mustapa Mohamed.

Mustapa yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri berkata apa yang dilakukan Dr Mahathir akan memburukkan nama negara dan menyebabkan ketidakstabilan.

Beliau berkata Umno Kelantan akan berdiri di belakang Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan menyerahkan kepada Majlis Tertinggi (MT) Umno untuk mengambil tindakan terhadap Dr Mahathir dan Timbalan Presiden Umno yang digantung, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

"Saya lebih suka menyerahkan keputusan itu kepada kebijaksanaan MT dan saya tidak boleh komen apa-apa lagi," kata Mustapa.

Mustapa yang juga Ahli Parlimen Jeli percaya Muhyiddin dan Naib Presiden Umno Datuk Seri Shafie Apdal tidak akan mengosongkan kerusi Parlimen Pagoh dan Semporna kerana mereka masih lagi ahli Umno yang setia.

"Kedua-dua pihak masih lagi setia kepada parti walaupun mereka seolah-olah menentang presiden parti tetapi mereka masih percaya kepada Umno, jika tidak, mereka sudah pasti meninggalkan Umno dari dulu.

"Malah, kedua-dua mereka memenangi kerusi itu atas tiket Umno," kata Mustapa selepas mempengerusikan mesyuarat Badan Perhubungan Umno negeri itu.

Ditanya mengenai cadangan Naib Presiden PAS, Datuk Mohd Amar Abdullah supaya Muhyiddin dan Shafie mengosongkan kerusi Parlimen mereka bagi mengukur kekuatan Umno, Mustapa berkata PAS Kelantan sebaliknya perlu memaksa pengkhianat PAS iaitu Ahli Parlimen Kuala Krai, Dr Mohd Hatta Ramli dan Ahli Parlimen Tumpat Kamaruddin Jaafar mengosongkan kerusi mereka.

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Ulat tiket: Jangan beli!