Deklarasi Rakyat Tidak Jejas Sokongan Kepada BN Dalam PRN Sarawak

Tengku Adnan Tengku Mansor.

KUALA LUMPUR: Tindakan kumpulan yang menandatangani deklarasi rakyat tidak akan menjejaskan sokongan pengundi kepada Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak tahun ini.

Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor berkata beliau yakin rakyat Sarawak cukup matang dan tahu bahawa kerajaan di bawah kepimpinan BN mampu melaksanakan mandat yang diberi serta membawa kemajuan kepada negeri itu.

"Apa yang dia (bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad) hendak lakukan, saya pun tidak tahu. Dan ia tidak akan menjejaskan (BN pada PRN Sarawak)," katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis pecah tanah surau komuniti Acheh dan sambutan Maulidur Rasul masyarakat Acheh dan Melayu peringkat kebangsaan di Kampung Baru, di sini Ahad.

Tengku Adnan berkata tindakan Dr Mahathir bersekongkol dengan pemimpin-pemimpin pembangkang yang sebelum ini didakwanya "tidak boleh pakai" , turut menimbulkan kekeliruan.

Ditanya sama ada Majlis Tertinggi Umno akan bermesyuarat mengenai tindakan yang akan diambil terhadap bekas pemimpinnya yang turut menandatangani deklarasi itu, Tengku Adnan berkata UMNO tidak akan mengadakan sebarang mesyuarat.

"Kenapa kita (UMNO) hendak bermesyuarat. Kepada Umno ini tidak menjadi kudis. Kita akan buat cara kitalah iaitu meneruskan mandat yang diberikan oleh rakyat kepada kerajaan BN yang sah untuk terus mentadbir negara ini," katanya.

Tengku Adnan berkata: " Kita tidak perlu gusar dan bimbang, kita perlu percaya bahawa sebagai sebuah kerajaan, kita bertanggungjawab kepada rakyat. Jadi kita akan melaksanakannya.

"Pada Jumaat lepas, bekas timbalan perdana menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan bekas menteri besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Tun Mahathir adalah antara 58 orang yang menandatangani deklarasi rakyat menyokong penyingkiran Najib sebagai perdana menteri.

Acara menandatangani deklarasi itu, yang diketuai Dr Mahathir, turut disertai Lim Kit Siang daripada DAP, Menteri Besar Selangor Datuk Mohamed Azmin Ali daripada PKR, dan bekas presiden MCA Tun Dr Ling Liong Sik. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Artikel Lain