Undang-Undang Sedia Ada Digunakan Kawal Uber, GrabCar - Liow - Semasa | mStar

Undang-Undang Sedia Ada Digunakan Kawal Uber, GrabCar - Liow

Liow Tiong Lai.

KUALA LUMPUR: Undang-undang sedia ada akan digunakan untuk mengawal perkhidmatan Uber dan GrabCar, kata Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai.

Liow menafikan bahawa undang-undang baharu akan dilaksanakan dengan berkata Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) telah mengadakan perbincangan dengan pihak berkepentingan dan sedang mengkaji undang-undang yang boleh digunakan untuk mengawalselia perkhidmatan perjalanan perkongsian tersebut.

"Pada asasnya terdapat keperluan untuk mengawal selia. Jika teksi termasuk dalam bidang kuasa undang-undang, begitu juga Uber dan GrabCar," katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis pecah tanah di tapak Tokong Wong Low Shen See Chee How di Seputeh pada Jumaat.

Beliau menegaskan bahawa 'sesiapa sahaja boleh menjadi pemandu Uber' pada masa ini dan ia tidak adil untuk pengusaha teksi.

"Sama seperti teksi, kita perlu memantau pemandu (Uber dan GrabCar) untuk melindungi hak penumpang. Perlu ada proses standard tentang bagaimana untuk menguatkuasakannya terhadap pemandu Uber.

"Kita tidak boleh membiarkan mereka beroperasi secara haram di jalan raya," kata Liow.

Uber , GrabCar , Liow Tiong Lai

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

1MDB Nafi Miliki "1MDB Airlines Bhd"

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain