Malaysia, Oman Tandatangani MoU Keselamatan Siber - Semasa | mStar

Malaysia, Oman Tandatangani MoU Keselamatan Siber

Dr Amirudin (dua kiri) dan Dr Salim menandatangani MoU Keselamatan Siber antara kedua-dua negara.

PETALING JAYA: Malaysia dan Oman menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) bagi mengukuhkan kerjasama keselamatan siber di antara kedua-dua negara.

Perjanjian itu ditandatangani antara CyberSecurity Malaysia dan Lembaga Teknologi Maklumat Oman (ITA) di Muscat pada 11 Oktober lalu.

Dalam satu kenyataan pada Rabu, CyberSecurity berkata Ketua Pegawai Eksekutifnya, Dr Amirudin Abdul Wahab dan rakan sejawatan, Dr Salim Sultan AL Ruzaiqi telah menandatangani perjanjian mewakili kedua-dua syarikat itu.

Menurut kenyataan itu, ITA akan bekerjasama dengan CyberSecurity untuk membantu dalam membangunkan makmal ujian keselamatan dan mempelajari pembangunan Skim Kriteria Bersama.

Perjanjian itu juga termasuk kerjasama dalam bidang pengurusan risiko, perlindungan organisasi infrastruktur sensitif serta kerjasama dalam latihan, pendidikan dan penyelidikan.

Amirudin berkata terdapat keperluan terhadap kerjasama global menerusi tindak balas antarabangsa dalam mencari penyelesaian terhadap ancaman siber yang semakin meningkat.

"Oleh kerana ancaman siber, jenayah siber dan keganasan siber terus dikaitkan dengan ketakutan, rasuah dan gangguan alam siber kita, ia adalah penting untuk terus melaksanakan usaha untuk menyediakan perlindungan, pendidikan dan menjalin kerjasama strategik ke arah mewujudkan persekitaran siber yang selamat untuk semua," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Bajet 2016: Nilai BB1M Tidak Dikurangkan

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel