Kes Digigit Anjing Meningkat Di Tiga Negeri

Pegawai Veterinar Alor Setar, Dr. Lee Chian Hoey (kiri) memberi suntikan vaksin kepada anjing pada sidang media mengenai kempen kesedaran anjing gila (rabies) pada 19 September lalu. Foto Bernama

KUALA LUMPUR: Kes gigitan anjing pada manusia dan bilangan anjing yang dimusnahkan semakin meningkat ekoran penularan wabak penyakit anjing gila (rabies) di Kedah, Perlis dan Pulau Pinang.

Menurut kenyataan Jabatan Perkhidmatan Veterinar, kes gigitan anjing pada manusia meningkat kepada 137 pada Isnin berbanding 133 pada Rabu dengan Pulau Pinang mencatatkan jumlah tertinggi (82), diikuti Perlis (34) dan Kedah (21).  

Di samping itu, 2,669 ekor anjing dimusnahkan di tiga negeri terbabit yang diwartakan sebagai kawasan jangkitan rabies pada 17 September lepas.

Sebanyak 1,624 anjing dimusnahkan di Kedah, 748 di Pulau Pinang dan 297 di Perlis.

Bilangan anjing yang divaksinkan setakat Isnin pula kekal 2,570 ekor seperti Ahad.

Menurut kenyataan itu, jabatan menggalakkan pemilik haiwan mengurung haiwan mereka di dalam kawasan rumah dan meningkatkan imuniti haiwan peliharaan terutamanya anjing.

Selain itu, jabatan turut mengawal populasi anjing liar dan menjalankan pemantauan di seluruh negara terutama bagi kes-kes gigitan.

Rabies adalah sejenis penyakit zoonosis yang disebabkan Lyssavirus yang boleh menjangkiti manusia melalui luka gigitan oleh anjing yang dijangkiti rabies dan juga melalui luka di kulit manusia yang terdedah kepada air liur, cairan atau tisu tubuh dari haiwan yang dijangkiti rabies.  

Individu yang dijangkiti rabies akan mengalami tanda klinikal seperti demam, sakit badan dan kepala, hidrofobia (takut pada air), lumpuh dan koma. 

Penyakit ini juga boleh menyebabkan kematian pada manusia sekiranya tidak dirawat dengan segera.

Jika ada sebarang kemusykilan mengenai wabak rabies ini, orang ramai boleh menghubungi Bilik Gerakan Ibu Pejabat Perkhidmatan Veterinar di talian 03-88702041 atau mana-mana Jabatan Perkhidmatan Veterinar negeri masing-masing.

rabies

Artikel Berikut

Klik

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Artikel Lain