Kapal Tangki Bawa Ron 95 Hilang Di Perairan Johor - Semasa | mStar

Kapal Tangki Bawa Ron 95 Hilang Di Perairan Johor

- Gambar internet
JOHOR BAHRU: Sebuah kapal tangki minyak dengan 6,000 tan metrik minyak petrol RON95 telah hilang.

Carian sejak Khamis telah dilanjutkan ke perairan negara jiran.

Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) dalam satu kenyataan akhbar yang dikeluarkan di sini berkata MT Orkim Harmony telah belayar dari Melaka ke Kuantan apabila ia hilang.

Pengarah Operasi APMM Wilayah Selatan Laksamana Pertama Maritim Ibrahim Mohamed berkata kapal itu membawa 6,000 tan metrik minyak petrol RON95 apabila kejadian itu berlaku.

"Lokasi terakhir kapal tangki itu dikesan adalah kira-kira 30 batu nautika dari Tanjung Sedili timur apabila ia tiba-tiba terputus hubungan kira-kira pukul 8.50 malam," katanya.

Ibrahim berkata di atas kapal tangki yang didaftarkan di Malaysia itu adalah 22 anak-anak kapal dari tiga negara iaitu 16 rakyat Malaysia, lima dari Indonesia dan Myanmar.

Beliau berkata APMM menerima laporan daripada syarikat perkapalan Orkim Ship Management Sdn Bhd mengenai kehilangan kapal tangki kira-kira pukul 6.30 pagi pada 12 Jun.

"Kami segera mengerahkan aset kami setelah menerima laporan daripada syarikat itu," kata Ibrahim.

Carian melibatkan dua kapal dan bot dari agensi dengan bantuan daripada kapal Tentera Laut KD Laksamana Tan Pusmah dan KD Ganyang.

Ibrahim berkata kawasan carian kini meliputi 20,000 kilometer persegi dari Tanjung Penawar di Kota Tinggi ke Mersing dan juga kawasan laut Singapura dan Indonesia.

Ibrahim berkata APMM juga telah mengemukakan laporan kapal hilang kepada Pengawal Pantai Singapura dan pihak berkuasa Indonesia Badan SAR Nasional dan Badan Keamanan Laut Republik Indonesia.

"Kami juga telah memberi amaran kepada kapal-kapal lain yang berada di sepanjang laluan melalui Navtext untuk membantu kami dalam operasi mencari," kata beliau.
RON 95 , MT Orkim Harmony

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

14 ciri WhatsApp yang mungkin anda tak tahu

Model Playboy buah hati baharu Neymar