suria

Penantian Keluarga Mangsa MH17 Berakhir Jumaat Ini

Ketua Agama Sikh, Sardar Harcharan Singh (dua kanan) diiringi Pegawai Polis Bukit Aman, Datuk Amar Singh Ishar Singh menjalankan upacara keagamaan agama Buddha di Rumah Mayat Monuta Ineeme, S-Gravanhage di The Hauge pada Sabtu lalu. - fotoBERNAMA
PETALING JAYA: Penantian ahli keluarga mangsa pesawat penerbangan Malaysia (MAS) MH17 semakin menghampiri noktah apabila jenazah mangsa dijangka tiba di tanah air pada Jumaat ini.

Bagaimanapun, bagi mangsa yang belum dikenal pasti, penantian ahli keluarga mereka mungkin berpanjangan.

Choo Ewe Keat berkata, beliau tidak menerima apa-apa berita mengenai mayat anak lelakinya iaitu Kapten Eugene Choo Jin Leong, 45.

"Kami masih mengharapkan yang terbaik," kata bekas guru berusia 76 tahun itu kepada The Star.

Semalam, genap sebulan tragedi pesawat MH17 yang terhempas dipercayai ditembak jatuh oleh kumpulan pemisah pro-Rusia di timur Ukraine dan Ewe Keat masih dalam keadaan bersedih.

"Saya amat sedih," katanya.

Sementara itu, Jijar Singh berkata, beliau masih menunggu sebarang berita daripada pihak berkuasa sama ada anak lelakinya, Sanjid Singh Sandhu, 41, pramugara pesawat MH17, antara mayat yang telah dikenal-pasti.

"Sudah tentunya, kami amat berharap," katanya.

Pada Sabtu, Menteri Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Hussein mendedahkan nenek tirinya, Puan Sri Siti Amirah Kusuma, tidak termasuk dalam kalangan mayat yang dikenal-pasti.

Siti Amirah, 83, pernah berkahwin dengan Tan Sri Mohammad Noah Omar sebagai isteri kedua. 

Noah, yang meninggal dunia pada tahun 1990, adalah datuk kepada Hishammuddin dan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Amran Daud yang juga bapa saudara kepada pembantu juruterbang Ahmad Hakimi Hanapi, 29, tiba dari Amsterdam dengan lima ahli keluarga pada Ahad.

Beliau berkata, mereka berlepas ke Belanda pada 11 Ogos lalu dan pihak berkuasa di sana membenarkan mereka melihat jenazah Ahmad Hakimi.

"Kami diberitahu jenazahnya berada dalam keadaan sempurna tetapi kami dinasihatkan untuk tidak melihatnya," kata Amran.

Amran, 50, berkata bapa Ahmad Hakimi, isteri dan anak lelakinya masih berada di Belanda.

"Bagi kami, terdapat sedikit pengakhiran," katanya.

Amran turut mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan kepada MAS dan kerajaan kerana mengatur perjalanan mereka.

"Terdapat pegawai MAS menunggu kami di lapangan terbang bagi membantu kami dan kami amat berterima-kasih," katanya.

Murphy Govind, 29, adik kepada pramugari Premila Rajandran, 30, mengesahkan beliau berada di Amsterdam tetapi enggan memberikan sebarang komen.

MH17, MAS

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain