suria

Pengarang

YUEN MEI KING

YUEN MEI KING

Mahkamah Khas Jenayah Seksual Kanak-Kanak Diperluas

PUTRAJAYA: Usaha memerangi jenayah seksual kanak-kanak dan pedofil akan diperkukuhkan dengan penubuhan mahkamah khas mengendalikan kes tersebut di setiap negeri menjelang akhir tahun depan.

Jangan Jadi Mangsa Curi Identiti

PETALING JAYA: Dia berkelakuan pelik apabila menambah semua kenalan di akaun baharu Facebooknya dan meminta wang daripada mereka.

Tak Cukup Penderma, Pakar Bedah, Pasukan Pemindahan Organ

PETALING JAYA: Malaysia amat memerlukan lebih ramai pakar bedah pemindahan organ, namun pada masa sama terdapat kekurangan pasukan perubatan bagi membantu proses pemindahan itu.

Akta Baharu Bela Nasib Penghuni Rumah Warga Emas

PETALING JAYA: Pengendali pusat penjagaan warga emas yang menawarkan kemudahan serba kekurangan bakal berhadapan tindakan undang-undang baharu termasuk denda dan hukuman penjara kepada pesalah.

Hati-Hati Dengan Penghantar E-Mel

PETALING JAYA: Aktiviti penipuan telah menyebabkan pelakunya 'terlepas' bersama jutaan ringgit dengan hanya menggodam e-mel.

Rumah Vs Hotel

RUANG tamu berbanding lobi hotel. Unit apartmen sebagai ganti kepada suite hotel. Inilah trend pada hari ini.

Penjenayah Siber Pengaruhi Fikiran Mangsa

PETALING JAYA: Penjenayah siber kini semakin mempengaruhi fikiran mangsa. Menyedari mangsa tidak lagi terpedaya dengan emel "Saya seorang Putera mahu mendepositkan sebanyak AS$50 juta (RM199 juta) ke dalam akaun anda", sindiket ini telah menggunakan pakar psikologi dan tingkah laku bagi melancarkan serangan yang menyasarkan syarikat, kumpulan dan individu.

Pilih Kerja Di Luar Bidang Pengajian Satu Perkembangan Baik

PETALING JAYA: Lebih ramai graduan pada masa ini bekerja di sektor yang tidak mempunyai kaitan dengan bidang pengajian mereka, kata Persekutuan Majikan-Majikan Malaysia.

Kanser Dijangka Pembunuh Utama 2025, Tambah Baik Pelan Tindakan

PETALING JAYA: Kanser merupakan pembunuh utama dan dijangka menjadi pembunuh lebih besar dengan peningkatan 54 peratus bagi kes baharu menjelang 2025 sekiranya ia tidak ditangani. 

Perancangan Masa Depan

‘ANDA boleh muda tanpa wang, tetapi anda tidak boleh tua tanpa wang,’ kata penulis drama Tennessee Williams. Itu sesuatu yang rakyat Malaysia wajar sematkan dalam diri mereka sebelum berbelanja ketika musim perayaan, kata pakar.