Sultan Perkenan Khalid Kekal MB Buat Masa Ini - Semasa | mStar

Sultan Perkenan Khalid Kekal MB Buat Masa Ini

Khalid mengangkat ibu jari sebagai respon hasil pertemuan dengan Sultan Sharafuddin Idris Shah di Istan Alam Shah di Klang, Isnin

SHAH ALAM: Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim mengumumkan beliau akan kekal sebagai menteri besar Selangor buat masa ini diatas perkenan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah.

"Saya telah menghadap Tuanku pada pagi tadi di Istana Alam Shah untuk memaklumkan kedudukan saya sebagai menteri besar Selangor selepas pemecatan sebagai ahli Parti Keadilan Rakyat (PKR).

"Justeru, Tuanku berpuas hati dengan penjelasan tersebut dan memperkenankan saya untuk terus memegang jawatan sebagai menteri besar," katanya.

Abdul Khalid ketika mengadakan sidang media selepas menghadap Sultan Sharafuddin di Istana Alam Shah Klang awal pagi Isnin. Turut kelihatan di belakang Abdul Khalid ialah Pegawai Penyelaras DUN Pelabuhan Klang yang juga bekas Setiausaha Politiknya, Faekah Husin.

Khalid berkata, beliau turut menjelaskan kepada Tuanku bahawa dirinya masih memperolehi kepercayaan majoriti daripada Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun).

Jelasnya, beliau akan kekal dengan jawatannya dan menjalankan tugas seperti biasa sehingga terdapat perkembangan baharu.

Ketika ditanya sama ada beliau akan menyertai PAS atau Umno, Khalid berkata beliau masih belum mempertimbangkan perkara itu.

"Perkara itu akan saya pertimbangkan tapi saya harus bersihkan diri daripada tohmahan PKR," katanya.

Sementara itu, mengulas mengenai pemecatannya, Khalid menegaskan beliau tidak akan membawa kes tersebut ke mahkamah tetapi meminta Pendaftar Pertubuhan (ROS) campur tangan dalam kes ini.

"Saya tidak akan bawa perkara ini ke mahkamah tapi akan meminta ROS mengkaji dan melihat tatacara bagaimana pertubuhan (PKR) menjalankan tugas dan tanggungjawab mereka (pemecatan beliau)," katanya.

Sultan , Selangor

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Hotel di Makkah hangus dijilat api