Presiden Singapura Hargai Hubungan Kukuh Rebublik Itu Dengan Malaysia - Semasa | mStar

Presiden Singapura Hargai Hubungan Kukuh Rebublik Itu Dengan Malaysia

Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah dan Permaisuri Tuanku Hajah Haminah (tudung biru kanan) berkenan mendengar ucapan yang disampaikan Presiden Singapura Dr Tony Tan Keng Yam pada majlis makan malam sempena lawatan negara Baginda ke Singapura di Istana Singapura malam Isnin. -fotoBERNAMA
SINGAPURA: Presiden Singapura Dr Tony Tan Keng Yam menyanjung hubungan dua hala yang terjalin antara republik itu dan Malaysia dengan berkata ia adalah kukuh.

"Ini dicapai dengan lawatan negara masing-masing dan yang terbaharu dengan kejayaan pemukiman pemimpin Malaysia-Singapura bulan lalu.

"Pemimpin kita sering melawat antara satu sama lain dan hubungan rakyat dengan rakyat adalah kukuh. Interaksi ini berterusan dan memperkukuh kepercyaan dan kemesraan," katanya pada majlis jamuan negara di Istana malam Isnin.

Presiden Tan dan Puan Mary Tan menjadi hos jamuan itu bagi meraikan Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah dan Raja Permaisuri Agong Tuanku Hajah Haminah yang sedang mengadakan lawatan negara selama tiga hari ke Singapura mulai Ahad.

Yang turut hadir di majlis itu ialah Timbalan Perdana Menteri Singapura Teo Chee Hean, Menteri di Pejabat Perdana Menteri Lim Swee Say, Menteri Kerja Raya Malaysia, Datuk Fadillah Yusof, Pesuruhjaya Tinggi Malaysia ke Singapura, Datuk Husni Zai Yaacob dan Tunku Laksamana Kedah Tan Sri Tunku Abdul Hamid Thani Almarhum Sultan Badlishah.

Tan menekankan bahawa hubungan antara Singapura dan Malaysia menjangkau lebih daripada kepentingan material kerana kedua-dua negara berkongsi sejarah silam.

"Ia terutamanya bersesuaian sebagai pemeritah tertinggi Angkatan Tentera Malaysia, Tuanku akan melawat refleksi Bukit Chandu.

"Pusat ini memperingati peperangan Pasir Panjang semasa Perang Dunia 11. Empat ratus askar yang gagah berani daripada Rejimen Askar Melayu membuat pertahanan terakhir menentang kuasa penceroboh yang hampir 10 kali ganda banyaknya.

"Pengorbanan sedemikian adalah tidak ternilai bagi kita mengingatinya. Ia adalah penting kita mewariskan warisan kita yang dikongsi bersama kepada generasi masa depan kita," katanya.

Mengenai Pusat Warisan Melayu di sini, Tan berkata beliau berbangga kerana pusat itu meneroka bidang kerjasama baharu dengan rakan Malaysia mereka.

Beliau berharap usaha tersebut akan berterusan dan berkembang.

Tan berkata pemahaman budaya dan sejarah yang lebih mendalam akan lebih mengeratkan kedua-dua jiran.

Berdasarkan latar belakang geopolitik yang tidak menentu, beliau berkata adalah penting Asean bekerjasama bagi merealisasi Komuniti Asean menjelang 2015.

"Malaysia akan menjadi pengerusi (Asean) tahun depan. Kami berharap dapat bekerjasama erat dengan Malaysia dan lain-lain negara Asean untuk membentuk hala tuju bagi masa depan rantau kita," katanya.
Dr Tony Tan Keng Yam , Mary Tan

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.