Pencuci Kereta Didenda RM35,000 Miliki Beruang Matahari - Semasa | mStar

Pencuci Kereta Didenda RM35,000 Miliki Beruang Matahari

Beruang matahari yang diselamatkan oleh Jabatan Perhilitan.
JOHOR BAHRU: Seorang pekerja di pusat mencuci kereta didenda RM35,000 atau penjara lapan bulan oleh Mahkamah Sesyen di sini selepas mengaku bersalah memiliki seekor beruang matahari.

Mohd Roshdam Bilal, 29, mengaku memiliki haiwan yang dilindungi sekitar tengahari pada 13 Mei di sebuah rumah kedai di Susur 4, Jalan Tun Razak, di sini.

Dia didakwa mengikut Seksyen 68(1) (a) Akta Pemuliharaan Hidupan Liar 2010, yang membawa hukuman denda maksimum RM100,000 atau penjara tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Mohd Roshdam tidak menjelaskan denda itu.

Hakim Sesyen Azura Alwi mengarahkan hukuman penjara bermula dari tarikh dia ditangkap.

Pegawai Pendakwa Jabatan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) Shamsul Hakim Ahmad membuat pendakwaan kes manakala Mohd Roshdam tidak diwakili.

Terdahulu, dilaporkan beruang berusia dua tahun ditemui berkunci dalam sangkar di rumah kedai dan mungkin akan dijual ke restoran tempatan di kawasan itu.

Spesies Beruang Matahari yang dilindungi di bawah Akta Pemuliharaan Hidupan Liar 2010 tetapi sering diburu untuk mendapatkan kakinya yang digunakan untuk membuat sup perubatan.

Tidak ada sebarang kajian membuktikan bahawa sup itu mempunyai nilai perubatan tetapi setiap mangkuk boleh dijual pada harga antara RM400 dan RM900.
beruang matahari , Perhilitan

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

Artikel Lain