Panel Ditubuh Tangani 'Kehilangan' Pensyarah Perubatan Di Universiti Awam - Semasa | mStar

Panel Ditubuh Tangani 'Kehilangan' Pensyarah Perubatan Di Universiti Awam

Kampus USM di Jalan Raja Perempuan Zainab 11, Kubang Kerian, Kelantan.
PETALING JAYA: Ramai pensyarah perubatan yang bertindak meninggalkan tugas mereka di universiti-universiti awam memberi kesan mendalam, dengan Universiti Sains Malaysia (USM) kehilangan seramai 38 pensyarah dalam tempoh enam bulan lepas.

Universiti Malaya (UM) pula kehilangan 21 orang pensyarah klinikal pada tahun lepas.

Kebanyakan mereka tertarik dengan gaji yang lebih baik dan beban kerja yang kurang di sekolah-sekolah perubatan dan hospital swasta.

Dengan keadaan yang semakin buruk, Kementerian Pendidikan telah menubuhkan sebuah jawatankuasa peringkat tinggi untuk meneliti dan melaksanakan peningkatan terhadap pensyarah perubatan dalam perkhidmatan awam.

Ketua Pengarah Jabatan Pendidikan Tinggi Datuk Prof Dr Morshidi Sirat berkata Setiausaha Agung II kementerian itu  Prof Datuk Seri Dr Zaini Ujang akan mengetuai panel.

"Universiti-universiti yang mempunyai fakulti perubatan juga akan mempunyai wakil dalam jawatankuasa itu," katanya, Isnin.

Dr Morshidi berkata jawatankuasa itu telah ditubuhkan kira-kira dua minggu lalu berikutan arahan daripada Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, yang juga Menteri Pendidikan.

Dr Morshidi berkata terdapat sembilan universiti awam dengan fakulti perubatan dan 20 institusi pengajian tinggi swasta dengan program-program perubatan.

"Nisbah pensyarah kepada pelajar adalah 1:04 (klinikal) dan 01:06 (bukan klinikal). Mereka perlu mematuhi nisbah oleh Majlis Perubatan Malaysia ini jika mereka mahu diberi akreditasi," katanya.

Muka hadapan 'Sunday Star' melaporkan bahawa ramai pensyarah perubatan telah meninggalkan universiti awam selepas bertahun-tahun mengadu tentang beban kerja yang terlalu berat dan gaji yang rendah.

Presiden Persatuan Perubatan Malaysia Datuk Dr NKS Tharmaseelan mendakwa beberapa orang pensyarah klinikal telah terperangkap selama lebih daripada 20 tahun tanpa kenaikan pangkat walaupun mereka merupakan pakar dan pakar bedah yang berkelayakan dengan bertahun-tahun pengalaman.

Ketua Perhubungan Awam USM Mohamad Abdullah berkata, universiti itu juga telah menubuhkan satu jawatankuasa khas yang dipengerusikan oleh bekas Menteri dan Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Mohd Ismail Merican untuk mengkaji "semua isu-isu" berkaitan dengan program-program perubatan USM.

Jawatankuasa ini juga termasuk kakitangan perubatan universiti itu dan Pengerusi Lembaga Gabenor Tan Sri Datuk Dr Zulkefli A. Hassan.


"Kami mengambil pensyarah asing sebagai langkah sementara dan kami mempunyai pensyarah yang baru pulang dari latihan dan sub-pengkhususan (kursus)," kata beliau sambil menambah USM telah mengemukakan permintaan kepada Kementerian Pendidikan untuk meningkatkan skim perkhidmatan dan untuk meningkatkan kerjasama di kalangan sekolah-sekolah perubatan.

Untuk mengurangkan kakitangan yang meninggalkan universiti, Lembaga Gabenor USM baru-baru ini meluluskan lebih banyak kenaikan pangkat untuk pensyarah klinikal.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain