Himpunan 1 Mei Dijangka Ingkar Arahan Polis - Semasa | mStar

Himpunan 1 Mei Dijangka Ingkar Arahan Polis

KUALA LUMPUR: Kurang 24 jam sebelum berlangsungnya Himpunan 1 Mei, penganjurnya seolah-olah cuba mengingkari arahan polis yang tidak membenarkan peserta berucap ketika berarak melintasi Dataran Merdeka, pada Khamis.

Selain itu, polis juga tidak membenarkan peserta membawa pembesar suara dan tidak mengeluarkan kata-kata yang boleh membawa kemarahan atau provokasi.

Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Seri Mohmad Salleh, berkata perkara itu dipersetujui selepas mengadakan empat perjumpaan antara pihaknya dengan penganjur.

"Saya meminta supaya tidak ada pihak yang memulakan provokasi. Harap perhimpuanan ini bermula dan berakhir dengan baik.

"Secara peribadi, saya harap ia menjadi perhimpunan berhemah kerana kita bagi apa yang diminta dan sebaliknya. Jadi ia adalah 'win win situation'," katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Kuala Lumpur (IPPKKL), Rabu.

Bagaimanapun, terdahulu pada sidang media Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu, beliau memberitahu akan ada ucapan ketika perarakan itu berlangsung, sekali gus bercanggah dengan kenyataan Mohmad serta persetujuan yang dicapai kedua-dua pihak.

Perhimpuanan yang dijangka membabitkan 10,000 hingga 15,000 orang itu bagi membantah perlaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST).

Mohmad juga mengingatkan semua pihak supaya mengikut arahan polis supaya tidak membawa senjata dan elak daripada membawa kanak-kanak kerana cuaca tidak menentu.

"Kita sudah bagi kemudahan dan elakkan berlaku ketegangan antara polis dengan orang awam," katanya.

Selain itu, beliau turut menasihatkan orang ramai supaya tidak berada di sekitar bandaraya ini bagi mengelak terperangkap dalam kesesakan berikutan penganjuran perhimpunan itu.

Beliau berkata, berdasarkan pemerhatian pihaknya, kesesakan lalu lintas dijangka berlaku pada pukul 12 tengahari hingga 9 malam berikutan perhimpunan itu bermula pada pukul 2 petang dan berakhir pukul 5 petang.

"Sesiapa yang berhasrat nak ke Kuala Lumpur cubalah elak daripada berbuat demikian, tangguh dulu perancangan kerana lalu lintas agak perlahan," katanya.

Mohmad berkata, antara lokasi yang dijangka sesak dan dielakkan berkunjung adalah KLCC, Sogo, Masjid Negara, KL Sentral, Central Market, Masjid Jamek, Puduraya dan Dataran Maybank.Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Coklat tumpah, panggil bomba!

Mas Ermieyati sertai Bersatu