Usul Penculikan Dua Wanita Di Semporna Dibahaskan Petang Ini - Semasa | mStar

Usul Penculikan Dua Wanita Di Semporna Dibahaskan Petang Ini

Ronald Kiandee.
KUALA LUMPUR: Isu penculikan dua wanita termasuk seorang warga China di sebuah resort di Pulau Singgahmata, Semporna, Sabah akan dibincangkan di Dewan Rakyat pada persidangan sebelah petang Isnin.

Usul mengenainya diluluskan Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat Datuk Ronald Kiandee, yang menyatakan bahawa usul itu memenuhi tiga kriteria utama iaitu merupakan perkara tertentu, berkepentingan orang ramai dan perlu disegerakan. 

"Oleh itu saya membenarkan usul ini dibahaskan mengikut Peraturan Mesyuarat 18 (3), perbahasannya bermula pukul 4.30 petang dan akan ditangguhkan pada 5.30 petang.

"Perbahasan akan dibenarkan selama 30 minit dan kerajaan akan menjawab selama 30 minit," katanya. 

Usul mengenai insiden penculikan pada Rabu lepas itu dikemukakan Wong Tien Fatt @ Wong Nyuk Foh (DAP-Sandakan) yang antara lain mencadangkan supaya tahap keupayaan Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah dibincangkan di Dewan Rakyat bagi memastikan kewujudannya benar-benar dapat menyekat kejadian serupa
daripada berulang.

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

Artikel Lain