Sarawak Siap Siaga Hadapi Gelombang Kedua Banjir - Semasa | mStar

Sarawak Siap Siaga Hadapi Gelombang Kedua Banjir

KUCHING: Kerajaan Sarawak bersiap siaga sepenuhnya dalam menghadapi gelombang kedua banjir yang dijangka berlaku di beberapa bahagian negeri ini sehingga Hari Chap Goh Mei, pada 14 Februari depan.

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat negeri, Datuk Fatimah Abdullah berkata, kesemua agensi yang terlibat akan sentiasa diletakkan dalam keadaan bersiap siaga dalam menghadapi sebarang kemungkinan termasuk membuka semula pusat-pusat pemindahan banjir yang ditutup.

"Keadaan cuaca di Sarawak semakin baik namun kita masih dalam keadaan berjaga-jaga kerana hujan lebat masih turun di beberapa bahagian walaupun tidak berterusan.

"Sehubungan itu, Jawatankuasa Pengurusan Bencana Awam negeri sentiasa memastikan bekalan makanan dan keperluan asas berada dalam kuantiti yang mencukupi kerana bimbang banjir sekali lagi," katanya dalam sidang akhbar di sini Selasa.

Sementara itu, Fatimah berkata sehingga hari ini hanya dua pusat pemindahan banjir yang masih dibuka iaitu di Dewan Masyarakat Bakong, Miri dan Dewan Sukan Tatau, Bintulu.

"Sehingga pukul 9 pagi ini, Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) negeri telah mengeluarkan peruntukan sebanyak RM233,285 untuk kos makanan kering untuk keperluan mangsa-mangsa banjir," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

Artikel Lain