Bekas Sultanah Johor Fail Permohonan Ketepi Cerai Bekas Sultan - Semasa | mStar

Bekas Sultanah Johor Fail Permohonan Ketepi Cerai Bekas Sultan

Peguam Syariah, Kamar Ainiah Kamaruzaman (kiri), melihat dokumen afidavid bersama anak-anak bekas Sultanah Johor, Tuanku Zanariah Tunku Ahmad iaitu Tunku Masera (dua dari kiri), Tunku Noraini (tiga dari kiri) dan Tunku Muna di luar Mahkamah SYariah Johor Baru di sini. foto TheStar ABDUL RAHMAN EMBONG
Peguam Syariah, Kamar Ainiah Kamaruzaman (kiri), melihat dokumen afidavid bersama anak-anak bekas Sultanah Johor, Tuanku Zanariah Tunku Ahmad iaitu Tunku Masera (dua dari kiri), Tunku Noraini (tiga dari kiri) dan Tunku Muna di luar Mahkamah SYariah Johor Baru di sini. foto TheStar ABDUL RAHMAN EMBONG

JOHOR BARU: Bekas Sultanah Johor, Tuanku Zanariah Tunku Ahmad pada Rabu memfailkan permohonan ke Mahkamah Syariah di sini bagi mengenapikan perintah sebelum ini bahawa bekas suaminya Almarhum Sultan Iskandar Sultan Ismail telah menceraikannya.

Menerusi afidavid permohonannya itu, Tuanku Zanariah berkata keputusan mahkamah bahawa beliau diceraikan pada 23 Januari 2009 adalah tidak sah.

Tuanku Zanariah selaku pemohon memfailkan afidavidnya melalui firma guaman, Tetuan Kamar Ainiah, Raziff & Zashidi di sini.

Beliau diwakili peguam syarie, Kamar Ainiah Kamaruzaman.

Menurut Tuanku Zanariah, Sultan Iskandar tidak pernah membuat permohonan cerai ke atasnya sehingga bekas sultan itu mangkat pada 22 Januari 2010.

Bagaimanapun menurut Tuanku Zanariah, beliau hanya dimaklumkan telah diceraikan oleh Sultan Iskandar menerusi surat yang dihantar Mufti Johor, Datuk Mohd Tahrir Syamsuddin pada 22 Ogos 2013.

"Saya menerima tiga dokumen berkaitan diri saya yang sungguh mengaibkan iaitu surat Menteri Besar Johor bertarikh 9 Disember 2010 yang memaklumkan bahawa Jawatankuasa Fatwa Negeri Johor telah bersidang pada 6 Ogos 2010 untuk mengesahkan lafaz tiga talak Almarhum.

"Saya juga menerima Perintah dan Penghakiman Mahkamah Rendah Syariah Johor Baru bertarikh 30 September 2010 yang memutuskan bahawa Almarhum telah menceraikan saya dengan talak tiga dan oleh itu lafaz rujuk Almarhum adalah tidak sah.

"selain itu saya menerima Sijil Perceraian bertarikh 8 Oktober 2010 yang mendakwa bahawa Almarhum dan saya telah bercerai pada 23 Januari 2009 dengan dua talak yang berjumlah tiga talak," katanya menerusi afidavid tersebut.

Selain itu menurut Tuanku Zanariah, kes saman asal ke atasnya berhubung perceraiannya itu bertarikh 30 September 2010 adalah salah, cacat, defektif dan tidak sah.

"Saya mengatakan suatu penyalahgunaan proses mahkamah telah berlaku apabila mahkamah yang menyiasat kes ini bertindak di atas laporan 'plaintif' sedangkan plaintif telah lama meninggal dunia.

"Selain ianya tidak mematuhi kehendak undang-undang terutamanya bahawa seseorang yang telah meninggal sejak 22 Januari 2010 tidak mempunyai kapasiti undang-undang untuk memulakan sebarang prosiding di mana-mana mahkamah kecuali bagi prosiding yang dibuat oleh wasi atau pentadbir bagi harta pusaka Almarhum," katanya.

Selain itu tegas Tuaku Zanariah, semasa Sultan Iskandar masih hidup, baginda tidak pernah memfailkan apa-apa prosiding permohonan perceraian di Mahkamah Syariah Negeri Johor dan Almarhum juga tidak pernah bertitah atau mewakilkan kepada sesiapapun untuk bertindak bagi pihak baginda dalam mana-mana prosiding perceraian di Mahkamah.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).