PM Cadang Empat Langkah MCA Terus Bertahan - Semasa | mStar

PM Cadang Empat Langkah MCA Terus Bertahan

Najib Tun Razak menyampaikan ucapan perasmian sempena Perhimpunan Agung Tahunan MCA Ke-60 di Wisma MCA, Sabtu. Foto:BERNAMA
Najib Tun Razak menyampaikan ucapan perasmian sempena Perhimpunan Agung Tahunan MCA Ke-60 di Wisma MCA, Sabtu. Foto:BERNAMA

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mencadangkan empat langkah bagi memastikan MCA terus bertahan dan mengekalkan kedudukannya.

Katanya, langkah pertama yang perlu dilakukan MCA ialah kembali bersatu di kalangan ahli-ahlinya.

"Dalam sejarah (pemilihan) MCA wujud Team A, Team B dan Team C. Kalau setiap kali berbalah di peringkat atas kesannya MCA akan berpecah dua atau tiga.

"Jadi setiap kali ada pertandingan, MCA sebagai sebuah parti akan menjadi lebih kecil," katanya ketika menyampaikan ucapan perasmian Perhimpunan Agung MCA ke-60 di Wisma MCA di sini, Sabtu.

Najib yang juga Pengerusi Barisan Nasional (BN) berkata MCA juga perlu melakukan penstrategian semula dalam parti sebagai langkah kedua.

Katanya, parti itu perlu melihat semula kelemahan dan kekuatannya yang mana ia telah pun dijalankan selepas menunjukkan prestasi buruk pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13).

Dalam hal ini beliau berkata kerjasama antara kaum Bumiputera dan Cina perlu menjadi pegangan selain kembali kepada prinsip dan pegangan asal parti.

"Strategi baru perlu diimplementasi untuk terus yakinkan ahli-ahli MCA bahawa formula perkongsian kuasa dalam BN adalah yang terbaik," katanya.

Dalam pada itu Najib juga mencadangkan supaya MCA memberikan semula nafas dan ssmangat baru kepada parti.

Sebagai langkah terakhir beliau berkata MCA perlu memastikan parti itu diiktiraf kembali oleh masyarakat Cina.

Jelasnya, semua ini memerlukan usaha keras sebelum ia menunjukkan hasil.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

default image

Pelajar 'Punk' Serang Guru Ditahan

Klik

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Artikel Lain