Bapa Tunggal Tidak Sanggup Tinggalkan Anak Bersendirian Di Rumah Selepas Ditinggalkan Isteri - Semasa | mStar

Bapa Tunggal Tidak Sanggup Tinggalkan Anak Bersendirian Di Rumah Selepas Ditinggalkan Isteri

KUALA LUMPUR: Tukang masak berusia 30 tahun berkata dia harus menyerahkan anak-anaknya untuk dipelihara orang lain kerana itu adalah satu-satunya cara berbanding meninggalkan dan mengunci mereka di rumah.

Tiga anaknya yang masing-masing berusia dua, empat dan tujuh tahun terbiar selepas isterinya lari dengan lelaki lain pada November tahun lepas, menurut Law Kong Hoong.

Dia menambah, anaknya yang berusia dua tahun telah dihantar tinggal dengan ibunya di Raub, Pahang.

"Tetapi ibu saya sudah berumur 72 tahun, dia tidak boleh menjaga ramai kanak-kanak, jadi saya tidak mempunyai pilihan dan terus menjaga kedua-dua anak-anak perempuan saya," katanya pada sidang akhbar di Biro Perkhidmatan Awam dan Aduan Gerakan, di sini, Jumaat.

Law berkata walaupun kedua-dua anaknya dibiarkan bersendirian di rumah mereka di Kepong di sini, jiran-jiran akan memeriksa mereka untuk memastikan mereka selamat.

"Saya tidak mahu melepaskan mereka pergi tetapi saya tiada pilihan. Anak sulung saya tidak pergi ke sekolah selama dua minggu sekarang kerana tiada siapa dapat menghantarnya," katanya, sambil menambah dia tidak dapat menjaga anak-anak kerana waktu kerjanya yang panjang.

Law berkata dia juga tidak mampu untuk mengupah seseorang kerana hanya memperoleh RM2,500 sebulan.

Apabila ditanya mengapa dia tidak beralih kepada pekerjaan yang lebih fleksibel supaya dia boleh menghabiskan lebih banyak masa dengan anak-anaknya, Law berkata dia hanya bekerja sebagai tukang masak dan tidak tahu melakukan pekerjaan lain.

Law berkahwin dengan isterinya lapan tahun lalu ketika dia berusia 16 tahun.

Dia mendakwa tingkah laku isterinya telah berubah selepas bertemu lelaki lain pada Julai tahun lepas.

"Selepas dia meninggalkan kami, dia tidak menjawab panggilan saya atau pulang ke rumah untuk melawat anak-anak," dia mendakwa.

Isteri Law memberitahu ketua biro, Wilson Lau Hoi Keong bahawa dia tidak mahu anak-anaknya dipelihara orang lain.

"Jika dia tidak boleh menjaga mereka, saya sendiri akan membesarkan mereka," dakwanya.

Law bagaimanapun berkata isterinya tidak dapat menjaga dirinya sendiri.

"Dia tidak matang dan kewangannya tidak stabil."

Lau berkata dia telah mengatur pasangan itu untuk bertemu dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat bagi membincangkan masa depan anak-anak mereka tetapi isterinya menarik diri pada saat-saat akhir.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

BN Disebut-Sebut Menang Pilihan Raya

Artikel Berkaitan

Artikel Lain