76 Jenama Sertai Program Penyenaraian Pemilik Cap Dagangan Berdaftar - Ismail Sabri - Semasa | mStar

76 Jenama Sertai Program Penyenaraian Pemilik Cap Dagangan Berdaftar - Ismail Sabri

KUALA LUMPUR: Sehingga kini, terdapat sebanyak 76 jenama yang telah menyertai Program Penyenaraian Pemilik Cap Dagangan Berdaftar (BOB), kata Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Beliau berkata, BOB merupakan pangkalan data penyenaraian maklumat yang digunapakai sebagai rujukan dalam pengambilan kes-kes berkaitan barangan cetak rompak dan tiruan.

"Sebelum ini kita sukar mendapatkan kerjasama daripada pemilik hak cipta atau pemilik dagang kerana mereka menganggap kes sudah selesai apabila rampasan dibuat oleh KPDNKK.

"Bagaimanapun, kes-kes ini memerlukan bukti di mana mereka perlu tampil untuk membuat pengecaman dan pengesahan bahawa mereka adalah pemilik sebenar dan yang dirampas itu adalah cetak rompak atau tiruan," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas merasmikan Konvensyen Penguatkuasaan Hak Harta Intelek 2011 di sini, Khamis.

Ismail Sabri berkata, tanpa kerjasama itu, kes berkenaan akan ditolak atau tidak dapat diselesaikan di mahkamah.

"Kita akan memberi keutamaan kepada mereka yang berdaftar sebagai BOB.

"Bagaimanapun, kementerian tetap melakukan penguatkuasaan terhadap jenama-jenama lain selagi terdapat kes cetak rompak dan tiruan berkaitan," katanya.

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) telah merampas barangan cetak rompak sejumlah RM9.62 juta berdasarkan 457 kes tempoh Januari sehingga September tahun ini.

Manakala bagi barangan tiruan pula sebanyak RM10.98 juta bagi tempoh yang sama berdasarkan 1,015 kes.

Menurut Ismail Sabri, KPDNKK menetapkan petunjuk prestasi utama (KPI) iaitu pengurangan sebanyak 30 peratus bilangan premis yang menjual barangan tiruan dan cetak rompak pada tahun 2010.

"KPI tahun lalu adalah pengurangan sebanyak 35.43 peratus daripada 460 premis kepada 297 premis.

"Tahun ini kita mensasarkan KPI iaitu pengurangan 50 peratus. Bagi enam bulan pertama tahun ini (perbandingan bagi tempoh yang sama tahun lalu) adalah 31 peratus," katanya.

Konvensyen Penguatkuasaan Hak Harta Intelek 2011 merupakan sebahagian daripada program 'Kempen Gerak Gempur (GGCR) 2011.

GGCR 2011 adalah lanjutan kepada program GGCR 2010 yang dilancarkan pada 10 Mei 2010.

Artikel Sebelum

30 Ahli PKR Bukit Piatu Keluar Parti

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

Artikel Lain