UIAM Tidak Sekat Kebebasan Suara Kakitangan Akademiknya Hanya Kerana Kes Aziz Bari - Semasa | mStar

UIAM Tidak Sekat Kebebasan Suara Kakitangan Akademiknya Hanya Kerana Kes Aziz Bari

GOMBAK: Kontroversi yang melanda pensyarah Undang-undang Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Prof Dr Aziz Bari tidak akan menjejaskan kebebasan bersuara anggota akademik lain di universiti itu.

Rektor UIAM, Prof Datuk Dr Zaleha Kamaruddin berkata, Peraturan 15 dalam Peraturan Tatatertib Kakitangan UIAM memperjelaskan bahawa kebebasan ahli akademik membuat sebarang kenyataan umum hendaklah tidak bercanggah dengan kepentingan universiti.

"Kita akan meneruskan dengan polisi kita tanpa mengenakan sekatan terhadap mana-mana ahli akademik (untuk berbuat demikian).

"Dan tidak ada sebab bagi mana-mana ahli akademik perlu takut untuk mengeluarkan kenyataan," katanya pada sidang media di UIAM di sini, Jumaat.

Dr Zaleha berkata, kes Abdul Aziz tidak sepatutnya dijadikan alasan kepada ahli akademik UIAM untuk berhenti daripada memberikan pandangan akademik mereka.

"Tetapi mereka perlu faham apa sahaja yang diperkatakan itu untuk hal yang tidak memberi kesan (sehingga menjejaskan kepentingan UIAM).

"Persoalan timbul dalam menyatakan pandangan tersebut secara amnya tidak menjejaskan reputasi universiti," katanya.

Abdul Aziz dipetik sebagai berkata oleh portal Malaysiakini baru-baru ini bahawa tindakan Sultan Selangor campur tangan berhubung isu siasatan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) ke atas Gereja Methodist Damansara Utama (DUMC) itu bukan sesuatu yang lazim dan menyifatkannya sebagai tidak konsisten.

Berikutan isu tersebut, khidmat Abdul Aziz digantung sementara selama tujuh hari berkuat kuasa pada 19 sehingga 25 Oktober sebagai tempoh untuk beliau memberi surat tunjuk sebab kepada pengurusan UIAM berhubung kontroversi kenyataannya itu.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

30 Ahli PKR Bukit Piatu Keluar Parti

Artikel Berkaitan

Klik

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

Artikel Lain