Semua Pejabat Kerajaan Wajib Buka Pendingin Hawa Bawah 24 Darjah Selsius - Semasa | mStar

Semua Pejabat Kerajaan Wajib Buka Pendingin Hawa Bawah 24 Darjah Selsius

PUTRAJAYA: Kerajaan akan mengeluarkan satu pekeliling mengarahkan semua bangunan miliknya agar tidak membuka suhu pendingin hawa di bawah paras 24 darjah selsius.

Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Peter Chin Fah Kui berkata, satu akta baru akan dibentangkan di Parlimen untuk membolehkan penguatkuasaan yang sama dilakukan ke atas pihak swasta.

Katanya sehingga akta baru itu dibentang, perdana menteri telah bersetuju dengan cadangan agar semua jabatan kerajaan menetapkan suhu pendingin hawa mereka pada paras 24 darjah selsius sahaja melainkan di tempat-tempat yang diklasifikasikan sebagai kritikal seperti di hospital dan sebagainya.

Katanya lagi, arahan baru ini akan dikuatkuasakan sebaik sahaja ketua setiausaha negara mengeluarkan pekeliling kepada semua jabatan dan pejabat kerajaan.

Beliau berkata demikian kepada para pemberita selepas mesyuarat Majlis Teknologi Hijau dan Perubahan Iklim yang dipengerusikan oleh Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak di sini, Khamis.

Menjustifikasikan keputusan terbaru ini, Peter Chin berkata, di setiap pejabat, sekurang-kurangnya 40% daripada tenaga elektrik disalurkan untuk menjana alat pendingin hawa.

Bagaimanapun, untuk setiap darjah selsius yang dikurang pada alat pendingin hawa boleh membantu menjimatkan bil tenaga elektrik sehingga empat hingga tujuh peratus.

“Dan 24 darjah selsius adalah tahap suhu yang memadai untuk membuatkan suasana selesa kerana ia tidak terlalu panas dan tidak terlalu sejuk," ujarnya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

Artikel Lain

Nelayan temui duit dalam perut ikan

Messi gantung but 2021?