suria

Wartawan & Stesen TV UK 'Serbu' Hospital Royal London Untuk Interbiu Asyraf

KOTA KINABALU: Nasib malang yang menimpa penuntut Malaysia, Mohd Asyraf Haziq Rosli, 20, terus mendapat simpati rakyat Britain sejak klip video beliau diserang disiarkan di media utama dan di internet.

Ini menyebabkan Hospital Royal London di White Chapel di mana Mohd Asyraf Haziq dirawat, telah dibanjiri wartawan daripada saluran berita tempatan dan antarabangsa untuk melaporkan perkembangan terkini mengenai beliau.

Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman ketika menceritakan perkembangan ini kepada para wartawan menambah, pelajar tahun pertama bidang perakaunan yang menuntut di di Kaplan Financial College itu, telah selamat menjalani pembedahan lebih tiga jam pada 1 petang (9 malam waktu Malaysia) semalam untuk memasukkan plat logam di dalam rahangnya.

Pada Isnin, Mohd Asyraf Haziq diserang dan dirompak oleh sekumpulan remaja yang merusuk di sekitar London. Akibat daripada serangan itu beliau mengalami kecederaan patah tulang rahang.

Dalam pada itu Anifah juga menasihati rakyat Malaysia di Britain agar sentiasa berwaspada sekiranya berlaku sebarang keganasan.

Beliau berkata, walaupun tidak ada laporan rusuhan pada malam kelima sejak Sabtu, kehadiran polis, yang sekarang meningkat tiga kali ganda kepada 16,000 anggota mengawal jalan-jalan, ialah petunjuk keadaan masih belum pulih sepenuhnya.

"Apa yang penting ialah agar warga kita sentiasa berhati-hati dan mengambil langkah berjaga-jaga demi kebaikan mereka. Adalah penting bagi mereka agar menghindari kawasan-kawasan (yang terjejas rusuhan)," katanya di sini malam ini pada sidang media tentang situasi terkini di Britain.

Beliau juga berkata keadaan di seluruh Britain agak tenang untuk pelancong Malaysia, tetapi mengingatkan mereka agar memaklumkan kepada Pejabat Suruhanjaya Tinggi Malaysia di London tentang lokasi mereka.

Anifah berkata, insiden memecah masuk dan mencuri di London telah merebak ke 23 kawasan dan 14 kawasan di luar bandar raya itu.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain