Ketengah Anjur Festival Kenyir Bermula 8 April

KUALA TERENGGANU: Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (Ketengah) akan menganjurkan Festival Kenyir selama lima hari dengan menyediakan pelbagai acara menarik bermula 8 April ini dalam usaha menarik lebih ramai pengunjung ke kawasan tasik buatan manusia yang terbesar di Asia itu.

Pengurus Besar Ketengah, Hamzah Ngah berkata, festival yang diadakan sempena ulang tahun ke-38 Ketengah itu juga diadakan sebagai langkah awal untuk mempersiapkan Tasik Kenyir sebagai kawasan bebas cukai tahun depan.

"Festival yang diadakan dengan kerjasama kerajaan negeri serta Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah itu bertujuan mempromosikan lagi Tasik Kenyir dengan pengenalan produk-produk baru.

"Ia termasuk program Island Hopping melibatkan pulau-pulau yang dibangunkan dengan Taman Rama-rama, Taman Herba, Taman Orkid, Taman Burung dan Taman Buah-buahan Tropika," katanya kepada di sini, Rabu.

Beliau berkata, antara acara menarik yang akan diadakan sepanjang festival itu termasuk pertandingan perahu naga, pertandingan Muay Thai, kejohanan jet ski, International Kenyir Lake Triathlon, pertandingan bot kawalan jauh, pertandingan motosikal dan kereta klasik, dan pertandingan ayam serama.

Katanya, krew produksi dan pelakon siri kartun terkenal Upin dan Ipin juga akan diundang untuk memeriahkan festival itu bagi menarik pengunjung kanak-kanak selain pertandingan mewarna.

"Sebanyak 70 gerai pameran juga disediakan kepada pengunjung yang akan disertai oleh usahawan-usahawan Industri Kecil dan Sederhana, agensi kerajaan dan swasta," katanya.

Hamzah berkata, festival itu dijangka dihadiri oleh 20,000 pengunjung dan akan dirasmikan oleh Menteri Besar Terengganu Datuk Seri Ahmad Said. - BERNAMA

Klik

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Artikel Lain