Noh Tidak Faham Amalan Perdagangan Pasir - KSSB

PETALING JAYA: Kumpulan Semesta Sdn Bhd (KSSB) membidas kenyataan Timbalan Pengerusi Perhubungan Umno Selangor, Datuk Seri Noh Omar yang disifatkan tidak bertanggungjawab serta tidak memahami amalan perdagangan industri perlombongan pasir.

Pengerusi KSSB, Abdul Shukor Nagor berkata, pihaknya dengan tegas menyangkal dakwaan wujudnya pilih kasih, amalan mencurigakan dan diskaun terpilih yang diberikan kepada syarikat tertentu seperti yang didakwa Noh.

"Kenyataannya salah dari segi fakta dan adalah jelas bahawa beliau tidak memahami amalan perdagangan atau perniagaan biasa yang turut terpakai untuk industri pelombongan pasir," katanya dalam satu kenyataan di sini pada Ahad.

Noh yang juga Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani hari ini dilaporkan mendakwa mempunyai bukti wujud penyelewengan dan amalan pilih kasih oleh KSSB dalam menawarkan pembelian pasir kepada syarikat kontraktor.

Katanya, sebuah syarikat kontraktor yang dilantik KSSB iaitu Sungai Rambai Angkut Sdn Bhd (Sungai Rambai), misalnya, memperoleh diskaun 22 peratus atau RM4 bagi pembelian satu tan pasir berharga RM17.50 sedangkan syarikat lain hanya diberikan potongan 50 sen bagi kuantiti sama.

Bagaimanapun Abdul Shukor berkata, melalui amalan polisi harga KSSB, kadar diskaun ditawarkan kepada semua pelanggan yang membeli secara pukal.

"Pemberian diskaun bagi pembelian dalam jumlah banyak atau volume discount ini merupakan amalan perniagaan biasa untuk menaikkan jualan bagi syarikat," katanya.

Katanya lagi, berhubung isu kredit, sebarang hutang tertunggak terhadap KSSB daripada mana-mana pelanggan juga dikutip dalam perjalanan urusan perniagaan biasa.

Tegasnya lagi, KSSB diuruskan secara profesional serta mematuhi prinsip telus dan bertanggunjawab serta mengamalkan pentadbiran baik.

"Selain daripada mengumumkan harga di media, prosedur tender terbuka dan polisi harga kami adalah amat telus," katanya.

Menurut Abdul Shukor lagi, semua tuduhan dan dakwaan yang dibangkitkan pelbagai pihak sebelum ini akan dibincangkan dan ditangani ketika sesi pendengaran awam Jawatankuasa Pilihan Khas Mengenai Keupayaan, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan (Selcat).

"Kami berharap agensi yang berkenaan, Ahli Parlimen dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) akan turut serta bersama dalam pendengaran Selcat supaya mereka boleh membentangkan dakwaan mereka tanpa rasa gentar dan mengharapkan balasan," katanya.

Malah katanya, pihak KSSB sentisa mengalu-alukan campur tangan pihak berkuasa termasuk Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM) untuk menjalankan siasatan berhubung isu ini.

Tambah Abdul Shukor, pihaknya bimbang tunduhan pelbagai pihak terhadap KSSB akan memberi kesan pelaburan di Selangor.

"KSSB bimbang bahawa serangan tanpa henti terhadap KSSB, sebuah syarikat yang ditadbir secara profesional dan menjana pendapatan bagi rakyat Selangor, mungkin memberi kesan terhadap keyakinan pelabur pada ketika Malaysia menghadapi keadaan ekonomi yang begitu mencabar dan tidak menentu," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Artikel Lain