Sabah Beri Jaminan Untuk Siapkan Kemudahan Di Ranau:Koam - Sukan | mStar

Sabah Beri Jaminan Untuk Siapkan Kemudahan Di Ranau:Koam

KUALA LUMPUR: Masalah kemudahan asas di Kompleks Sukan Ranau di Sabah, venue bagi latihan atlet olahraga sepanjang tahun ini, akan diatasi dalam masa terdekat berikutan jaminan yang diberikan oleh Timbalan Ketua Menteri Sabah Datuk Peter Pang En Yin.

Timbalan Presiden Kesatuan Olahraga Amatur Malaysia (Koam) Karim Ibrahim berkata walaupun ketika ini kompleks itu tidak mempunyai kemudahan bekalan elektrik dan air yang tetap, kontraktor yang bertanggungjawab berjanji untuk membekalkan generator dan tangki air.

"Semua ini berdasarkan jaminan dari Datuk Peter Pang sendiri yang menyokong kuat usaha Koam untuk menjadikan Ranau sebagai venue latihan," katanya kepada Bernama di sini, Isnin.

Koam sebelum ini sudahpun mendapat kelulusan daripada Kementerian Belia dan Sukan untuk menjadikan Ranau sebagai venue latihan atas alasan latihan di trek Majlis Sukan Negara (MSN) di Bukit Jalil sering terganggu oleh latihan atlet sukan lain.

Karim berkata bekalan elektrik dan air sementara itu dijangka disediakan sehingga April, sebelum kompleks itu mendapat kedua-dua kemudahan tersebut secara tetap.

Mengenai rungutan beberapa atlet yang mendakwa peralatan asas latihan di kompleks itu tidak lengkap, Karim berkata Kesatuan Olahraga Amatur Sabah berjanji untuk menyediakannya dalam tempoh terdekat.

Antara peralatan yang boleh disediakan dengan segera ialah kemudahan gimnasium, peralatan untuk latihan lompat tinggi dan lompat berpagar.

Menurutnya trek di kompleks itu juga sedia digunakan untuk kejohanan antarabangsa berikutan pengesahan daripada Jawatankuasa Teknikal Koam yang diketuai oleh S.Chinatamby.

"Jika muncul masalah cuaca seperti hujan, terdapat stadium tertutup di sana. Jika berlaku kecederaan, terdapat pusat satelit Institut Sukan Negara (ISN) di Kota Kinabalu," katanya.

Beliau berkata sehingga kini, kesemua atlet Koam sudah menandatangani surat persetujuan untuk berlatih di Ranau dan badan induk olaharaga itu memberi kelonggaran kepada mereka untuk menyesuaikan jadual latihan dan pengajian.- BERNAMA

Artikel Sebelum

Peruntukan Biasiswa Sukan Ditambah

Artikel Berikut

Stoke Ranapkan Impian Sunderland

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

Artikel Lain