Kenapa tawar bayaran terlalu rendah selepas PKP? Nam Ron luah hasrat nak bersara - “Saya rasa pihak produksi dah mula main game”

Pelakon Nam Ron tolak tiga tawaran berlakon gara-gara tawaran terlalu rendah.

AKTOR senior Nam Ron meluahkan rasa kecewa dengan bayaran yang ditawarkan beberapa pihak produksi kepadanya sejak aktiviti penggambaran dibenarkan semasa Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP).

Nam Ron, 51, menerusi video yang dimuat naik di saluran YouTube miliknya berkata dia menolak ketiga-tiga tawaran berikutan bayaran yang terlalu rendah berbanding pernah diterimanya sebelum pandemik Covid-19.

ARTIKEL BERKAITAN: Takut mendatangkan bahaya dan akidah terpesong, Nam Ron karang sendiri jampi mantera puja roh pontianak

"Seperti semua orang tahu produksi dah boleh mula untuk turun ke lokasi penggambaran.

"Saya nak kongsi tentang apa yang berlaku lepas Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).



Nam Ron akui kecewa dengan layanan pihak produksi terhadap para pelakon.

"Ada tiga produksi menghubungi saya dan beri tawaran berlakon dan saya tolak ketiga-tiganya," katanya.

Pelakon filem One Two Jaga ini merasakan kebanyakan pihak produksi mahu mengambil kesempatan terhadap situasi yang sedang berlaku.

Katanya, tawaran yang rendah itu mungkin menjadi rebutan segelintir artis yang sudah lama tidak bekerja dan terdesak untuk mendapatkan wang.

"Sebab saya tolak tawaran ini adalah bayaran yang mereka tawarkan terlalu rendah. Jauh beza dengan sebelum pelaksanaan PKP.

Mereka tahu ramai pelakon yang terdesak untuk bekerja.

NAM RON

PELAKON SENIOR

"Saya tak tahu kenapa ia berlaku. Mungkin waktu PKP, tiada langsung produksi yang dibenarkan menjalani penggambaran. Jadi, dalam tempoh tiga bulan tak ada aktiviti penggambaran... kebanyakan pelakon tidak bekerja.

"Saya rasa pihak produksi sudah mula main game. Maknanya, mereka tahu pelakon-pelakon ini dah lama tidak bekerja jadi semua orang terdesak untuk mendapatkan kerja.

"Jadi, di sini mulanya permainan harga, bayaran pun mereka mula turunkan," jelasnya.

Tambahnya, dia juga menerima rungutan daripada rakan-rakan artis senior lain yang ditawarkan dengan bayaran tidak berpatutan.



Nam Ron mempersoalkan tindakan pihak produksi yang menawarkan bayaran rendah kepada pelakon selepas PKP.

Nam Ron mempersoalkan mengapa perkara ini terjadi berikutan tiada pemotongan bajet yang dilakukan mana-mana stesen televisyen dalam penggambaran drama atau filem.

Dia turut meluahkan rasa kecewa sehingga membuatkan dia terfikir untuk bersara dari dunia lakonan.

"Saya rasa itu sangat mengecewakan diri saya dan saya rasa ramai lagi pelakon yang macam tu. Saya jumpa kawan-kawan yang juga merupakan pelakon senior mengadu perkara sama.

"Persoalannya sekarang kenapa ia berlaku? Kami nak penjelasan kenapa benda ini berlaku.

"Sedangkan kita tahu stesen televisyen dah ada bajet yang ditetapkan untuk drama atau filem.

"Tiada pemotongan dari segi bajet yang diberikan stesen televisyen... jadi kenapa tawaran itu jadi lebih rendah hingga saya rasa macam nak bersara dalam bidang lakonan," ujarnya.



Nak macam-macam info? Join grup Telegram mStar!

Nam Ron

Artikel Berkaitan

Klik

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Artikel Lain