suria

Awie & Ziana Zain Beraksi Di Kejohanan Piala Sultan Selangor 2012

Ziana Zain
Ziana Zain
Ziana Zain

PETALING JAYA: Dua penyanyi tersohor Awie dan Ziana Zain bakal membuat persembahan sempena kejuaraan bola sepak Piala Sultan Selangor edisi ke-11 yang akan berlangsung di Stadium Shah Alam, di sini pada 29 September depan.

Kedua-dua penyanyi itu akan menampilkan satu persembahan istimewa sebagai tanda sokongannya kepada pasukan Selangor yang akan menentang Singapura pada perlawanan itu.

Ziana Zain berkata, membuat persembahan dalam sesebuah acara sukan seperti itu diharap mampu memberi semangat kepada pasukan Selangor agar dapat menewaskan Singapura selain membangkitkan perasaan teruja penyokong-penyokong bola sepak tempatan.

"Sudah 44 tahun saya tinggal di Selangor dan semestinya undangan membuat persembahan pada acara itu adalah satu penghormatan besar buat diri saya.

"Mungkin saya bukanlah seorang yang terlalu meminati sukan bola sepak tetapi undangan ini membuatkan saya berasa seperti sebahagian daripada pasukan Selangor," katanya yang dihubungi mStar Online, di sini, pada Khamis.

Tambah Ziana, dia akan membawakan beberapa buah lagu popularnya pada acara itu nanti.

Sementara itu vokalis kumpulan Wings iaitu Awie pula amat berharap kehadirannya sedikit sebanyak dapat menyuntik semangat kepada pasukan Selangor untuk menang selepas kalah dalam tiga edisi perlawanan sebelum ini.

"Saya yakin Selangor dapat bangkit dan merampas kembali piala kejuaraan Piala Sultan Selangor itu.

"Dan kehadiran saya mengadakan persembahan pada perlawanan tersebut harap-harap dapat menaikkan semangat mereka," ujarnya yang akan membawakan lagu Sejati dan Terima Kasih.

Perlawanan tersebut turut menawarkan hadiah berupa wang tunai sebanyak RM50,000 dan piala kepada pemenang.

Penonton juga berpeluang mengambil bahagian dalam cabutan nombor bertuah. Tiket untuk menyaksikan perlawanan ini dijual pada harga RM10.

Kejohanan tersebut telah diilhamkan oleh Sultan Selangor sendiri iaitu Sultan Sharafuddin Idris Shah melibatkan pasukan pilihan serta veteran Selangor dan Singapura bagi merapatkan hubungan antara kedua-dua pihak.

Baginda juga merupakan penaung kejohanan yang diperkenalkan sejak tahun 2001.Artikel Lain