Saw Teong Hin Tunggu 12 Tahun Arahkan Filem Muzikal - Hiburan | mStar

Saw Teong Hin Tunggu 12 Tahun Arahkan Filem Muzikal

Saw Teong Hin berpuas hati dengan penghasilan muzikal Hoore! Hoore!. - Foto oleh SHAHRUL FAZRY ISMAIL
Saw Teong Hin berpuas hati dengan penghasilan muzikal Hoore! Hoore!. - Foto oleh SHAHRUL FAZRY ISMAIL

KUALA LUMPUR: Pengarah filem Saw Teong Hin berkata penantiannya selama 12 tahun untuk mengarahkan filem muzikal akhirnya tercapai dengan terhasilnya Hoore! Hoore!.

Saw, 40, memberitahu impian untuk menghasilkan sebuah filem muzikal tempatan yang ceria dan hebat seperti Grease (1978), Hairsparay (2007) dan Mamma Mia (2008) sudah lama dipendam sehingga dia menerima sebuah skrip yang bersesuaian untuk dipadankan dengan lagu-lagu Allahyarham Datuk Sudirman Arshad, pada dua tahun lalu.

“Sejak dulu saya sudah pendam hasrat untuk buat sebuah filem muzikal. Saya suka pada konsep filem begini yang ceria, berwarna-warni dan menghiburkan.

“Namun, impian itu terpaksa saya simpan selama 12 tahun sehinggalah saya bertemu dengan skrip Hoore! Hoore!. Apabila penerbitnya Astro Shaw dan Real Film turut mempunyai impian yang sama, saya cukup teruja untuk merealisasikan filem ini,” katanya kepada mStar Online.

Saw berkata demikian ketika ditemui selepas malam gala filem berkenaan di TGV Cinemas KLCC, di sini, malam Selasa lalu.

Pemenang trofi Pengarah Terbaik di Festival Filem Malaysia ke-18 (menerusi Puteri Gunung Ledang) itu berkata, atas dasar itu dia percaya bahawa filem genre muzikal wajar dihidangkan walaupun ia masih asing dan tidak dekat dengan selera lazim penonton hari ini.

“Saya sedar genre muzikal adalah sesuatu yang asing di kalangan masyarakat kita. Selama ini terlalu banyak filem seram, aksi dan komedi dihasilkan.

“Saya rasa sudah tiba masanya kita hasilkan sebuah filem yang berbeza. Kita kena cuba dan tawarkan kelainan kepada penonton. Hanya dengan cara itu kita dapat kembangkan industri filem,” katanya.

Filem yang dibintangi oleh Akim, Farah Nazirah, Harun Salim Bachik, Adibah Noor, Sahronizam Noor dan Fauziah Nawi itu mengambil masa 30 hari penggambaran dengan kos sebanyak RM1.6 juta.

Ia bakal ditayangkan pada 24 Mei ini bagi memperingati sehari sebelum ulang tahun kelahiran Allahyarham pada 25 Mei 1954.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

"Mereka tidak layak cakap pasal hoki"

Marcelo akui Real Madrid rindu Ronaldo