“MasyaAllah lawanya...” - Ingatkan cetakan dari kilang, rupa-rupanya siswa UIAM ini ada keunikan tersendiri

Perkongsian Acan mengenai tulisan tangannya menjadi tular di laman Twitter.

MEMILIKI tulisan tangan yang kemas boleh dianggap sebagai satu kelebihan pada diri sesetengah individu.

Mana tidaknya, pelajar yang memiliki tulisan tangan yang tersusun rapi pasti akan menyenangkan guru setiap kali menyemak tugasan serta menanda kertas jawapan peperiksaan.

Terbaharu, seorang pelajar mengundang perhatian ramai di Twitter apabila dia berkongsi foto ayat suci al-Quran yang ditulisnya.

ARTIKEL BERKAITAN: Wow! Font dalam MS Word ke ni? Jangan ternganga tengok 4 jenis tulisan tangan gadis ini - “Macam tak nak berhenti menulis”

ARTIKEL BERKAITAN: Lebih 50 resepi tulisan jawi arwah nenek disimpan rapi, tak sangka orang dulu-dulu makan cheesecake - “Rendang paling legend, masing-masing cuba tapi...”

Menurut Ahsanul Fikri, 21, bukan sekejap masa yang diambil untuk menguasai teknik itu malah ia sudah bermula sejak di bangku sekolah lagi.

"Setiap kali kami hafal al-Quran, kami kena tulis. Kaedah ini disebut sebagai penulisan tahriri. Untuk bagi lagi ingat ayat yang dihafal.

"Cuma foto yang dikongsi tu, tulisannya tiada baris sebab nak menyenangkan pelajar. Tapi kalau guru yang tegas, biasanya mereka akan suruh buat baris.

Acan mula mengaji al-Quran sejak berusia enam tahun.

"Saya belajar sendiri je. Saya tiru satu persatu, sejak umur 13 tahun lagi. Sebab di sekolah menengah dulu pun ada tahriri," ujarnya kepada mStar.

Mesra disapa Acan, penuntut bidang Audiologi dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) kampus Kuantan, Pahang itu mengakui acap kali melakukan kesilapan sewaktu awal pembabitannya dalam penulisan tahriri.

Namun katanya, usaha serta kerja keras yang diterapkan selama ini membolehkan dia menghasilkan tulisan tangan yang kemas pada hari ini.

Benda yang kita baca, lihat, dan sebut... kita akan ingat. Apatah lagi jika kita tuliskan.

AHSANUL FIKRI

PELAJAR

"Kena berlatih banyak kali. Masa mula-mula dulu banyak kali silap. Tertukar ayatlah, terlangkau ayat dan sebagainya.

"Saya juga buat penulisan tahriri masa ambil program persijilan tahfiz di Darul Quran pada tahun 2017 dan 2018," katanya lagi.

Mengulas posting viral di Twitter, Acan mengakui terharu dengan komen positif yang diberikan netizen.

Malah katanya, dia mahu memberi inspirasi agar lebih ramai lagi mempelajari teknik penulisan itu sekaligus memudahkan usaha untuk menghafal al-Quran.

"Saya rasa terharu sebab ramai kongsi. Moga dapat jadi inspirasi buat netizen yang masih belajar menulis tahriri.

Acan (kanan) mengakui penulisan tahriri sangat efektif untuk dia menghafal al-Quran.

"Ia efektif, makin ingat ayat untuk dihafal. Benda yang kita baca, lihat, dan sebut... kita akan ingat. Apatah lagi jika kita tuliskan," ujarnya yang mula mempelajari al-Quran sejak berusia enam tahun.

Sehingga kini, posting itu menerima lebih 7,700 ulang kicau (Retweet) di laman Twitter.

Malah, ia turut dihujani pelbagai komen daripada pelayar Twitter yang rata-ratanya meluahkan rasa kagum dan bangga dengan kebolehan Acan.

"Kusangkakan tadi itu al-Quran yang dicetak dari kilang, tapi bila buka, MasyaAllah lawanya tulisan.

"Lawanya tahriri Acan, kalau aku dulu buat tahriri tak semangat nak baca sebab buruk.

"Cantiknya! Ni kalau compare dengan tahriri aku mahu nangis beb tengok balik," tulis beberapa individu.

Nak macam-macam info? Join grup Telegram mStar!

Artikel Berkaitan

Klik

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Artikel Lain