suria

Ketepi perbezaan politik, Warisan dan Muda bakal umumkan sesuatu dalam masa terdekat

Syed Saddiq Abdul Rahman (kiri) dan presiden Warisan, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal (kanan) membincangkan isu-isu seperti pepaduan nasional luar bangsa

GABUNGAN Parti Warisan Sabah dan Perikatan Demokratik Bersatu Malaysia (Muda) menjadi platform yang baik untuk melatih pemimpin muda bagi mengambil alih kepimpinan negara, demikian kata Presiden Warisan, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal.

"Warisan dan Muda adalah platfom di mana kita dapat memainkan peranan untuk membantu pemimpin muda," tambah beliau.

Muda yang diketuai oleh Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Abdul Rahman, juga mengatakan bahawa pengumuman mengenai perjanjian Warisan-Muda bakal diadakan dalam masa terdekat.

"Kami menunggu pengumuman. Ketepikan politik. Gaya politik Shafie baik untuk Malaysia kerana untuk berjumpa dengan ahli politik peringkat tinggi yang bercakap mengenai perpaduan dan melaksanakannya di Sabah dengan jayanya,” kata Syed Saddiq.

Kedua-duanya bercakap di program bertajuk “Friendly Chat - We Unite” yang disiarkan secara langsung di Facebook pada Sabtu malam.

Program selama satu jam itu membincangkan isu-isu seperti perpaduan nasional merentas bangsa dan betapa pentingnya negara ini mempelopori belia untuk mengambil alih kepimpinan.

Shafie, yang pernah menyandang jawatan ketua menteri Sabah di bawah pemerintahan Pakatan Harapan sebelumnya, mengatakan bahawa beliau selalu mendorong golongan muda untuk cemerlang dalam politik.

“Penting bagi pemimpin negara ini untuk menyedari bahawa kita harus membiarkan orang muda mengambil alih. Bahkan dalam Islam, usia 18 tahun dianggap matang. Kita tidak boleh tamak dan bimbang seseorang akan mengambil alih suatu hari nanti, ”katanya.

"Mereka mungkin tersandung di jalan tapi kita boleh bimbing mereka untuk bersiap menghadapi cabaran dengan adanya bakat dan potensi,” tambah Shafie.

Beliau menamakan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Noraini Ahmad; Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Khairy Jamaluddin dan Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba sebagai beberapa pemimpin muda yang pernah beliau kemukakan semasa bersama Umno.

Shafie juga mengatakan separuh daripada pemimpin Warisan yang disarankannya untuk menjadi menteri Persekutuan di bawah Pakatan adalah mereka yang berumur di bawah 40 tahun.

Syed Saddiq juga mengatakan bahawa sudah waktunya Malaysia melintasi politik perpecahan kaum dan meraikan kepelbagaian menggunakan sistem demokrasi.

"Masa depan kita saling bergantung kepada kita sendiri dan kita harus lebih bekerjasama. Kebangkitan dan kejatuhan sebuah negara bergantung kepada semua orang - pembangunan negara harus memastikan kesejahteraan bersama, ” katanya

Beliau menambah bahawa mana-mana pemerintah yang berkuasa harus mengakui bahawa mandat adalah daripada rakyat.

"Tidak wujud amalan yang menang ambil semua di mana mereka yang berkuasa tidak boleh melakukan apa yang diinginkan tetapi perlu mengikuti sistem demokrasi," kata Syed Saddiq. - The Star

Nak macam-macam info? Join grup Telegram mStar!

Artikel Berkaitan

Artikel Lain

Covid-19: 70 kilang diarah tutup