suria

Awas! Polis beri amaran kepada penyebar berita palsu berkaitan vaksin Covid-19

Walaupun tidak ada laporan mengenai kesalahan tersebut, polis akan mengambil tindakan tegas terhadap mereka yang menyebarkan berita palsu.

INDIVIDU yang menyebarkan berita palsu dan menghasut orang untuk tidak mengambil vaksin Covid-19 akan menghadapi tindakan di bawah Akta Hasutan 1948, kata Tan Sri Abdul Hamid Bador.

Kata Ketua Polis Negara, walaupun tidak ada laporan mengenai kesalahan tersebut, polis akan mengambil tindakan tegas terhadap mereka yang menyebarkan berita palsu mengenai vaksin dalam usaha untuk menghasut orang ramai menerima suntikan.

ARTIKEL BERKAITAN: PM jadi individu pertama disuntik vaksin Covid-19 di Malaysia

"Kami belum menerima laporan mengenai masalah ini.

“Mereka yang sebelumnya memberikan komen negatif mengenai vaksin dan mempengaruhi orang untuk tidak mengambilnya harus berfikir dua kali.

"Sekiranya ada laporan, kami akan mengambil tindakan di bawah Akta Hasutan," katanya kepada pemberita selepas menerima suntikan vaksin Covid-19 di Klinik Kesihatan Kuala Lumpur, Selasa.

Akta Hasutan terpakai kepada mana-mana orang yang melakukan atau berusaha, atau membuat persiapan untuk melakukan, bersekongkol dengan mana-mana orang untuk melakukan tindakan menghasut.

Ini juga berlaku bagi mereka yang mengucapkan kata-kata menghasut, mencetak, menerbitkan, menjual, menawarkan untuk menjual, menyebarkan atau memperbanyak penerbitan menghasut, serta memperbanyak atau mengimport penerbitan hasutan.

Bagi kesalahan pertama, mereka yang didapati bersalah boleh didenda maksimum RM5,000 atau tidak lebih dari tiga tahun penjara, atau kedua-duanya; sementara untuk kesalahan berikutnya, hukuman penjara tidak lebih dari lima tahun.

Sementara itu, mereka yang tidak mempunyai alasan yang sah tetapi didapati memiliki sebarang penerbitan menghasut dikenakan kesalahan pertama dengan denda tidak melebihi RM2,000 atau penjara tidak lebih dari 18 bulan atau kedua-duanya; sementara untuk kesalahan berikutnya, individu tersebut boleh dipenjara tidak lebih dari tiga tahun dan penerbitan itu akan dilucutkan atau dimusnahkan. - The Star.

Nak macam-macam info? Join grup Telegram mStar!Artikel Berkaitan

Artikel Lain